Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Natka pietruszki - przyprawa na zdrowie

Natkę pietruszki powinno się jeść codziennie, dodaną do białego serka, jajecznicy czy sosu. Ma wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Hamuje też rozwój pomarańczowej skórki!

Niezależnie od odmiany (pietruszka o karbowanych lub gładkich listkach), natka jest doskonałą przyprawą, która nie tylko podnosi walory smakowe potrawy, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jest skarbnicą składników odżywczych. Zawiera minerały m.in.: magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C (2 razy więcej niż w cytrynie, w tej samej masie produktu). Składniki te nie występują tak licznie w korzeniu pietruszki.

Natka ułatwia także przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, aktywizuje do pracy wątrobę oraz działa moczopędnie. Łagodzi dolegliwości menstruacyjne, redukuje cellulit i chroni nas przed wolnymi rodnikami (dzięki m.in. witaminie C i karotenowi).

Warto więc jeść również natkę. Jedna łyżka posiekanych liści dostarcza prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminy C, oraz całe na beta karoten. Natka dodana do sosów mięsnych lub jajek, zwiększa przyswajalność żelaza z tych produktów.

Jedna łyżka natki pietruszki dziennie to minimum, jakie powinnaś zjadać. Możesz ją dodawać do wielu potraw. Ich smak tylko na tym zyska. Natkę możesz przechowywać zimą w postaci suszonej lub mrożonej (posiekaną i dokładnie osuszoną zamrażamy w plastikowym pojemniczku).

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. babe (Gość)

    uwielbiam natkę, polecam kefir ze swierzymi przyprawami: natką, koperkim, szczypiorkiem, oregano. Dodać tylko pieprz i trochę soli, pychota :)

  2. ziuta (Gość)

    dzięki za propozycje podania :) na pewno spróbuje, uwielbiam jeść takie zdrowie jedzonka :)

  3. pietruszka (Gość)

    Uwielbiam natkę! Ale samą trudno byłoby jeść, robię więc sobie sałatkę z natki i pomidora, jak dla mnie pycha: posiekany pęczek natki z pietruszki wymieszać z kilkoma drobno pokrojonymi pomidorami, dodac pieprz, oliwę z oliwek i odrobinę octu sałatkowego. Taką sałatkę zaczynam jeść jako dodatek na śniadanie a potem podjadam z lodówki w ciągu dnia.

  4. jojo (Gość)

    polecam: natka pietruszki (duuuuuuzo) + kiwi+ brzoskwinia+kostki lodu wszystko do blenderka i mamy niesamowity napój orzeźwiający. mniaaam

  5. natalia (Gość)

    ZXdrowi jedz

  6. pychota (Gość)

    cienki kawałek chlebka posmarować masełkiem a następnie posypać dużą ilością posiekanej natki, potem  jeszcze trochę masełka na wierzch tak aby natka trzymała się chleba. Posypać solą i palce lizać !!!!! - nawet mój mąż to uwielbia, chociaż na początku myślał, że jestem stuknięta ofiarując mu "natkową kanapkę" :)

  7. ewcia (Gość)

    no natka to super sprawa, ja sie przyznam szczerze ze potrafie zjesc nawet kilka peczkow dziennie samej natki :-)

  8. Ula (Gość)

    ja zrobiłam przed chwila koktajl z dośc dużego pęczka natki( z mojego ogródka więc dodałam też małe korzonki)+ jogurt naturalny (nie za gęsty)  + ząbek czosnku  + sól+pieprz  i wszystko zmiksowałam na jednolitą konsystencję. Polecam jest to bomba witaminowa i mineralowa

  9. :( (Gość)

    nie cierpie pietruszki, co z tego ze jest zdrowa?

POLECAMY