Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Niedobrane pary na talerzu

Coraz większą wagę zaczynamy przykładać do tego, co jemy. Z uwagą czytamy etykiety na żywności, starając się wybierać tę najwartościowszą. Niestety, w pewnych połączeniach, zdrowe produkty mogą tracić swoje dobroczynne właściwości, a nawet szkodzić.

Co gorsza, wśród takich "niebezpiecznych związków" znajduje się wiele produktów, które wydają nam się wręcz stworzone dla siebie. Oto kilka popularnych przykładów:

Jajka + ziemniaki

Ziemniaki zawierają szczawiany hamujące przyswajanie żelaza i wapnia znajdującego się w jajach.

Zielony ogórek + pomidor

Enzym askorbinazy zawarty w ogórkach rozkłada witaminę C zawartą w pomidorach.

Cytryna + mocna herbata

Napar z herbaty zawiera glin, nieprzyswajalny przez organizm, który w połączeniu z cytryną, wchłania się jako cytrynian glinu, mogący wg naukowców przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera.

Biały ser + pomidor

Kwasy kumarynowy i chlorogenowy z pomidorów wchodzą w interakcję z zawartym w serze wapniem i mogą szkodzić naszym stawom.

Miód + gorąca herbata

W temperaturach wyższych niż 40 stopni miód traci swoje zdrowotne właściwości. Przede wszystkim niszczone są enzymy wykazujące działanie biotyczne.

Ryby morskie + warzywa kapustne (kapusta, kalafior, rzepa)

Substancje wolotwórcze zawarte w warzywach kapustnych ograniczają przyswajanie pochodzącego z tranu jodu.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość