Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy to zaburzenie trawienia, polegające na niedostatecznym wytwarzaniu laktazy, enzymu, dzięki któremu organizm prawidłowo rozkłada zawarty w nabiale cukier - laktozę.

W związku z brakiem naturalnej zdolności efektywnego trawienia cukru mlecznego, spożycie produktów zawierających laktozę prowadzi do fermentacji beztlenowej i produkcji kwasów organicznych w jelitach, co skutkuje biegunkami, wzdęciem, zaparciami, mdłościami po posiłku, skurczowymi bólami brzucha, uczuciem przelewania się w żołądku, a ponadto bólami głowy, przewlekłym zmęczeniem, zaburzeniami snu, depresją i problemami dermatologicznymi.

Nietolerancja laktozy rzadko jest dolegliwością wrodzoną. Najczęściej ujawnia się w okresie dojrzewania i ma charakter przewlekły, lub jest przejściowym efektem uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego (np. na skutek antybiotykoterapii lub w przebiegu innych chorób jelit). Pierwotna nietolerancja laktozy u dorosłych wymaga rezygnacji z mleka i jego przetworów, choć zwykle dobrze tolerowane jest mleko fermentowane.

Osoby z ciężką nietolerancją laktozy powinny mieć świadomość, że nawet niewielkie ilości cukru mlecznego (np. w margarynie, produktach typu instant, płatkach śniadaniowych i wielu innych) mogą wywołać przykre dolegliwości. Dla niemowląt, u których stwierdzono nietolerancję laktozy dostępne są preparaty mlekozastępcze.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość