Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Niskotłuszczowa dieta zmniejsza ryzyko raka jajników

Kobiety po menopauzie powinny stosować dietę niskotłuszczową. Dzięki temu mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jajników – informują naukowcy z USA na łamach pisma Journal of the National Cancer Institute.

Badania zostały przeprowadzone na grupie 20 000 kobiet, które stosowały zmodyfikowaną dietę i 30 000 pań, stosujących dietę normalną. Wszystkie kobiety przeszły już menopauzę. Uczestniczki, które stosowały specjalną dietę, poproszono o zmniejszenie spożycia tłuszczów o 20 proc. oraz o spożywanie warzyw i owoców przynajmniej 5 razy dziennie, a posiłków zawierających pełne ziarna co najmniej 6 razy dziennie. Badania prowadzono przez 8 kolejnych lat.

W ich wyniku, naukowcy zaobserwowali, że przez pierwsze cztery lata od rozpoczęcia stosowania diety, ryzyko raka jajników nie zmieniło się u zdrowo odżywiających się kobiet w porównaniu z grupą kontrolną (stosującą dietę niskotłuszczową).

Z kolei w kolejnych czterech latach kobiety stosujące niskotłuszczową dietę były zdecydowanie mniej narażone na zachorowanie na raka jajników. Ryzyko nowotworów złośliwych w grupie kobiet stosujących dietę było nieznacznie mniejsze.

Jaki z tego wniosek? Drogie panie po menopauzie, pamiętajcie o zdrowej, zbilansowanej i niskotłuszczowej diecie, stosowanej systematycznie, wówczas zmniejszycie ryzyko zachorowania na nowotwór jajników.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość