Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Odmładzająca dieta dla mózgu

Włoscy naukowcy udowadniają, że niskokaloryczna dieta pozwala zachować nie tylko młodo wyglądające ciało, ale również młody, sprawnie funkcjonujący mózg.

W Instytucie Patologii Ogólnej, Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Katolickiego Najświętszego Serca Pana Jezusa w Rzymie przeprowadzono badania, które wykazały, że ograniczenie obfitości posiłków aktywuje cząsteczki białka CREB1. Te z kolei mają wpływ na geny odpowiedzialne za utrzymywanie sprawności kognitywnej (percepcji, uwagi, pamięci, procesów myślowych, itd.) i długowieczność.

CREB1 odgrywa istotną rolę w kontrolowaniu pamięci, zdolności uczenia się i odczuwania niepokoju. Aktywność proteiny zmniejsza się wraz z wiekiem, co prowadzi do degeneracji komórek nerwowych i osłabienia funkcji poznawczych. Dlatego tak ważne jest opracowanie leku, który umożliwi powstrzymanie tych procesów bez konieczności stosowania restrykcyjnej diety. Odkrycie roli proteiny CREB1 jest ogromnym krokiem w tym kierunku.

Na trop wpadnięto już wcześniej. Naukowcy wiedzieli, że myszy pozostające na niskokalorycznej diecie wykazują lepsze funkcjonowanie mózgu, niższy stopień agresji oraz mniejszą zapadalność na chorobę Alzheimera. Teraz wiadomo, że odmładzające działanie diety to zasługa białka CREB1, które aktywuje się pod wpływem redukcji kaloryczności posiłków.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość