Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Okra - Azja w twojej kuchni

Okra to jedno z tych warzyw, które albo się kocha albo nienawidzi, w zależności od pierwszego wrażenia. Warto dać jej jednak szansę ze względu na imponujące właściwości lecznicze w przypadku zaburzeń pracy żołądka.

Znana jest również pod nazwą gumbo i ketmia piżmowa. Jest składnikiem potraw kuchni azjatyckiej, indyjskiej, karaibskiej, afrykańskiej, śródziemnomorskiej i wielu innych. Zielone, podłużne owoce przyrządza się podobnie jak fasolkę szparagową: gotuje, smaży lub marynuje.

Okra ma jednak grono zagorzałych przeciwników, głównie ze względu na śluzowatą konsystencję po przekrojeniu. Przy obróbce termicznej wydziela duże ilości charakterystycznego żelu, dlatego jest doskonałym, zdrowym dodatkiem do zagęszczania zup, sosów i dań jednogarnkowych. I to właśnie dzięki swojej dziwnej konsystencji skutecznie łagodzi dolegliwości żołądkowe. Do tego dochodzi jeszcze spora dawka witaminy C i nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w jadalnych pestkach.

Fot. croneandbearit.wordpress.com Fot. croneandbearit.wordpress.com

Okra gotuje się bardzo szybko i jako składnik dań jednogarnkowych powinna być dodawana na samym końcu. Krótkie blanszowanie sprawi, że nie straci chrupkości i świetnie sprawdzi się w sałatkach. Doskonale smakuje z dodatkiem pomidorów, w towarzystwie ryżu i w potrawach gulaszowych.

W Polsce okra nie jest rozpowszechniona. Można kupić ją sklepach z żywnością azjatycką, czasem pojawia się też w lepiej zaopatrzonych supermarketach, świeża, suszona lub w puszkach.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość