Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Olej kokosowy dla zdrowia i urody

Wszyscy kochamy słońce, plażę i palmy. Leżąc jednak pod palmą nie kojarzymy jej z olejem. Tymczasem posiada on o wiele lepsze właściwości lecznicze niż jakikolwiek inny olej spożywczy.

Postać oleju

Olej kokosowy otrzymywany jest popraz tłoczenie i rozgrzanie miąższu orzechów plamy kokosowej. Spotykamy go rafinowany, okwaszany i wybielany. W temperaturze niższej niż 25 stopni jest on w postaci stałej i bywa nazywany masłem kokosowym. Do celów spozywczych najcenniejszy jest olej kokosowy tłoczony na zimno.

Właściwości lecznicze

Mieszkańcy krajów gdzie rosną palmy i wyrabiany jest olej kokosowy stosowany jest on w medycynie tradycyjnej jak też do celów spożywczych. Olej ten postrzegany jest tam jako lekarstwo na wszystkie choroby. Dowodem tego są sami mieszkańcy. Nie chorują oni na zawały serca, miażdżycę, otyłość, cieszą się dobrą kondycją fizyczną. Zadziwiające właściwości lecznicze działania kokosu zostały odkryte nie tak dawno. Przez długi czas olej ten był raczej potępiany ze względu na zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe. Jednak mieszkańcy krajów z palmami kokosowi są dowodem na to, że choroby cywilizacyjne trzymają się od nich z daleka.

Zawarty w oleju kokosym kwas laurynowy stanowi około połowy jego zawartości, który w organizmie przekształca się monolaurynian. Ma on silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, a także niszczy drobnoustroje takie jak: wirysy ospy, HIV, opryszczki, Helikobakter pylori. W przeciwieństwie do antybiotyków, które zabijają całą florę bakteryjną, monolaurynian niszczy tylko szkodliwe wirusy i bakterie. W naturze monolaurynian występuje również w mleku matki, który w małym organizmie buduje jego odporność.

W oleju kokosowym zawarty jest też kwas kaprylowy, który ma podobne działanie do monolaurynianu. I właśnie obecność tych dwóch związków sprawia, że olej kokoswy wzmacnia odporność i wykazuje silne właściwości antywirusowe, antygrzybicze i antybakteryjne. Zawarte są w nim także antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się.

Olej kokosowy stosuje się także zewnętrznie do zwalczania wysypek i egzem, do leczenia drobnych skaleczeń, łagodzi świąd po ukąszeniach owadów, zwalcza infekcje i długotrwałą grzybicę stóp.

W medycynie naturalnej używany jest na bóle zębów. trądzik, opryszczkę, egzemy, zapalenia i owrzodzenia skóry, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienie, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne miesiączki, przy niedoborach witamin, astmie, osteoporozie.

Na odchudzanie

Właściwości wchodzących wskład oleju kwasów tłuszczowych sprawiają, że w przeciwieństwie do innych tłuszczów nie nie powoduje przybierania na wadze, ale wręcz ją redukuje. Olej kokosowy lepiej się wchłania i nie jest magazynowany w tkankach w postaci tłuszczu i cholestrolu.

W kuchni

Większość olejów jest wrażliwa na wysoką temperaturę i szybko traci swoje wartości. Olej kokosowy i zawarte w nim kwasy tłuszczowe są odporne na wysoką temperaturę i nie ulegają zepsuciu. W krajach tropikalnych jest przechowywany w warunkach normalnych, nie chłodzonych pomieszczeniach. Dzięki tym właściwościom można na nim smazyć i piec bez obawy, że się spali i wydzieli szkodliwe, rakotwórcze związki.

W kosmetyce

Olej kokosowy można stosować jako balsam do ciała. Najlepiej zaraz po kapieli, jeszcze na wilgotną skórę. Jest idealny do skóry suchej. Zawarte w nim naturalne antyoksydanty oraz witamina E wnikają wgłąb skóry, przywracając jej jędrość, elastyczność i naprężenie. Smarowana skóra twarzy jest gładsza, istniejące zmarszczki są płytsze, a nowe powstają zdecydowanie wolniej. Powstałe na skórze plamy po opalaniu, kuracji hormonalnej i zaburzeniach wewnętrznych organizmu olej kokosowy wyraźnie je redukuje i zapobiega powstawaniu nowych. Ponadto olej kokosowy ma właściwości chroniące przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego.

Olej kokosowy można też stosować do nacierania skóry głowy. Odbudowuje on włosy, a także usuwa łupież. Doskonały na rozdwajające się końcówki i suche włosy. Aby wzmocnić włosy należy wmasować go w jeszcze mokres włosy, nałożyć czepek foliowy, owinąć głowę ręcznikiem i odczekać około pół godziny.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. kuku (Gość)

    A czy olej kokosowy zawiera omega-3? Zastanawiam sie, bo np. olej rzepakowy też jest odporny na wysokie temperatury, a omega-3 ma dość sporo. Wydaje się być lepszy dla ludzi żyjących w naszym klimacie.

  2. kat88 (Gość)

    Bardzo lubie olej kokosowy zielony nurt. jakosciowo swietny

  3. można (Gość)

    też używam ale póki co jestem na etapie innych olejów i ich próbowania. idzie mi całkiem nieźle, zwłaszcza że w oleofarm gdzie je kupuję, mają półkę oleje świata, więc jest duży wybór :)

  4. Izzab (Gość)

    Ok ok ale gdzie w jakiej postaci go najlepiej kupować?

  5. grzegorztryba

    olej kokosowy hmm ciekawy artykuł, polecę dziewczynie