Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Oliwa zapobiega udarom

Francuscy naukowcy dodają kolejny argument do puli zalet śródziemnomorskiego eliksiru długowieczności.

Jest podstawowym produktem diety śródziemnomorskiej. Ta najwartościowsza – z pierwszego tłoczenia- poprawia kondycję układu krążenia, obniża ciśnienie, zapewnia długą sprawność umysłową i łagodzi procesy zapalne w organizmie, a według najnowszych badań, obniża ryzyko udaru o osób starszych aż o 41 proc.

W trzech francuskich miastach przeprowadzono eksperyment z udziałem 7625 osób w wieku powyżej 65 lat. Przez 5 lat monitorowano ich diety i zaklasyfikowano stopień spożycia oliwy z oliwek do trzech grup, w zależności od tego, czy badani używali jej intensywnie, umiarkowanie czy nigdy.

W trakcie eksperymentu 148 badanych doznało udaru mózgu. Po porównaniu danych oraz uwzględnieniu zmiennych demograficznych, dietetycznych, poziomu aktywności fizycznej, wagi oraz czynników ryzyka udaru okazało się, że wyższy poziom kwasu oleinowego we krwi wiąże się z niższym prawdopodobieństwem wystąpienia udaru. W porównaniu do osób nieużywających oliwy w ogóle, ryzyko u jej zwolenników było niższe o 41%.

Udar niedokrwienny mózgu jest trzecią co do częstości przyczyną śmierci na świecie oraz pierwszą przyczyną trwałego inwalidztwa u osób starszych. Wzbogacenie menu o regularne dawki oliwy z oliwek jest najprostszym i stosunkowo tanim sposobem zapobiegania coraz częstszym przypadkom.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość