Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Omega-3 a depresja poporodowa

O kwasach Omega-3 powiedziano już tak wiele, że trudno spamiętać szczegóły ich dobroczynnego działania. Do tego jeszcze wciąż dochodzą nowe odkrycia, jak choćby to ostatnie, o zmniejszaniu ryzyka depresji poporodowej.

Ryby od dawna uważane były za doskonałą pożywkę dla mózgu, ale dopiero od niedawna zdają się potwierdzać to przekonanie rzetelne badania. Dziś wiemy z całą pewnością, że kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie neuronów i są ważnym składnikiem wysokoaktywnej tkanki nerwowej, zwłaszcza kory mózgowej i siatkówki. To z kolei skierowało uwagę naukowców w stronę wczesnych faz rozwoju życia i zaowocowało licznymi badaniami dotyczącymi kobiet ciężarnych.

Dr Michelle Price Judge ze Szkoły Pielęgniarstwa Uniwersytetu Connecticut jest szczególnie zainteresowana wpływem spożycia kwasów Omega-3 w trakcie ciąży na zdrowie matki i noworodka. Wcześniej zademonstrowała już, że kwas DHA (wielonienasycony kwas tłuszczowy Omega-3) daje dziecku przewagę rozwojowa nawet 9 miesięcy po urodzeniu. Te odkrycia skłoniły ją do bardziej holistycznego podejścia i skupienia się na matce i dziecku jako jedności. Zadała więc pytanie, czy zwiększone spożycie zawartych w rybach kwasów jest w stanie zmniejszyć ryzyko depresji poporodowej, która na skutek czasowego przerwania więzi między matką a noworodkiem może prowadzić do pewnych nieprawidłowości w późniejszym rozwoju dziecka. By na nie odpowiedzieć, przeprowadziła badanie z udziałem 52 ciężarnych, z których połowa przyjmowała placebo w postaci oleju kukurydzianego, a druga połowa 300-miligramową kapsułkę kwasu DHA 5 dni w tygodniu od 24 do 40 tygodnia ciąży. To mniej więcej dawka, która znajduje się w połowie porcji łososia. Warto jednak zaznaczyć, że zalecana dzienna dawka DHA pochodzącego z pożywienia dla kobiet w ciąży wynosi ok 5-70 miligramów.

Korzystając z Edynburskiej Skali Depresji Poporodowej, naukowcy zdołali zademonstrować, że kobiety, które przyjmowały kapsułki z kwasem DHA wykazywały znacznie mniej symptomów depresyjnych, charakterystycznych dla ogromnej ilości kobiet po rozwiązaniu (wśród nich wymienia się niepokój, zagubienie, niechęć do dziecka, myśli samobójcze).

Choć niezbędne są badania na szersza skalę (np. by wyjaśnić zachodzące w tym przypadku mechanizmy), można uznać, że Omega-3 rzeczywiście odgrywają ważną rolę w zdrowiu psychicznym świeżo upieczonej matki. Porcja ryby bogatej w dobroczynne kwasy powinna znaleźć się w jadłospisie ciężarnej 2-3 razy w tygodniu. Jeśli z jakiegoś powodu ryby nie są dobrze tolerowane, po konsultacji z lekarzem prowadzącym ciążę można zdecydować się na suplementację.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. zala (Gość)

    u mnie to nie kwestia depresji poporodowej a kwasów dha istotnych do rozwoju mózgu i oczu u płodu i niemowląt. wolę brać pregnofer dha niż opychać się rybami ;)