Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Owoce jagodowe chronią mózg

Dobra wiadomość dla szarych komórek – zbliża się lato, a z nim świeże owoce jagodowe, które, jak wynika z badań, spowalniają proces starzenia się mózgu.

Naukowcy donoszą na łamach Annals of Neurology, że u kobiet, które na przestrzeni lat regularnie spożywały owoce jagodowe, później i wolniej postępuje osłabianie funkcji poznawczych, takich jak pamięć i uwaga.

Działanie ochronne owoców jagodowych nie jest zupełnie nowym odkryciem. Do tej pory jednak badania przeprowadzano głównie na zwierzętach, co pozostawiało pewne wątpliwości. Tym razem przeanalizowano dane dotyczące diety 16,000 kobiet i stwierdzono, że u pań spożywających owoce jagodowe przynajmniej raz w tygodniu, osłabienie funkcji kognitywnych następowało o 2,5 roku później niż u kobiet, które rzadko sięgały po takie owoce.

Fot. Linda Cronin Fot. Linda Cronin

Badania przeprowadzone na gryzoniach wykazały, że zawarty w owocach jagodowych flawonoid zwany antocyjanidyną przedostaje się wraz z krwią do tkanek mózgowych, koncentrując się głównie w hipokampie, strukturze odpowiedzialnej za pamięć i orientację przestrzenną.

Jako przeciwutleniacze, flawonoidy odgrywają ogromną rolę w zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu i procesom zapalnym, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się komórek mózgu.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość