Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Pączki sosnowe - właściwości i zastosowanie

Sosna niemal w całości wykorzystywana jest w lecznictwie. Młode pędy, kora, igliwie, żywica, a także drewno (w chorobach skórnych) znajdują zastosowanie do produkcji środków leczniczych.

Zielarze najbardziej cenią młode pączki, zbierane w lutym i marcu. Są one wyjątkowo bogate w olejek eteryczny, który zawiera pinen, limonen i borneol. Zawierają też diterpenowe kwasy żywiczne, flawonoidy, związki fenolowe, gorycze i garbniki, substancje woskowe, witaminę C, sole mineralne i cukry. Taka mieszanka cennych substancji znajduje wiele zastosowań leczniczych. Na pierwszym miejscu wykorzystywana jest do działania wykrztuśnego, odkażającego i rozkurczowego przy schorzeniach górnych dróg oddechowych - przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Pączki sosnowe mają również właściwości przeciwgorączkowe i napotne. Warto robić z nich odwary ponieważ działają wzmacniająco, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Stawiają na nogi po chorobie ja również zapobiegają jej. Sosnowe pączki dzięki właściwościom rozgrzewającym przynoszą ulgę w schorzeniach reumatycznych i neurologicznych. Są też lekko moczopędne.

Pora zbioru

Pączki sosnowe zbieramy zimą lub wczesną wiosną, zanim zaczną pękać. Jednak nie możemy ich zrywać z drzew, które rosną. Zbieramy wyłącznie z drzew ściętych lub przeznaczonych do wycinki. Najcenniejsze są pączki szczytowe z młodych drzewek. Po zbiorze suszymy je w miejscu zacienionym i przewiewnym. PO wysuszeniu powinny mieć barwę żółtobrunatną, żywiczny zapach i gorzki smak.

Domowa apteka

Odwar z pączków - pół łyżki pączków zalać szklanką gorącej wody i gotować na małym ogniu pod przykrycie przez 5 minut. Następnie odwar odstawić na 15 minut, przecedzić i pić 2-4 razy dziennie po 1-3 łyżek po jedzeniu. Odwar taki ma działanie wykrztuśne, pomaga w kaszlu, przeziębieniu i przy zapaleniu oskrzeli.

Syrop z pączków - zebrać 50 pączków sosnowych i zalać 1 litrem wody. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodać pół litra miodu i nie dopuszczając do zagotowania, podgrzewać jeszcze 10 minut. Odstawić do przestygnięcia, przecedzić i przelać do ciemnym buteleczek lub słoiczków, przechowywać w chłodnym miejscu. Syrop taki jest doskonałym środkiem zapobiegającym przeziębieniu, ma działanie wzmacniające.

Możemy również kupić gotowe preparaty z sosny, np. syrop Pini o działaniu wykrztuśnym, do inhalacji olejki i balsamy (Pinimentol, Bronchicum). A przy kamicy nerkowej i zapaleniu dróg moczowych pomocny będzie np. Neofitolizyna.

Podobne właściwości do sosnowych mają też pączki świerkowe, jodłowe i z modrzewia.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Doti (Gość)

    a ja robie inaczj... sosenka, woda i cukier.. gotowac az zgestnieje.. tyle. pyszota

POLECAMY