Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Panowie jedzcie jabłka!

Badania fińskich naukowców dowodzą, że osoby jedzące jabłka rzadziej chorują. Mężczyźni aż o 20% mniej są narażeni na śmierć z powodu chorób serca.

Wyniki badań dowiodły również, że panowie którzy jedli 1-2 jabłka dziennie rzadziej też chorowali na raka płuc, astmę, cukrzycę. Już jedno jabłko dziennie może zapewnić nam ochronę przed wieloma chorobami. Według naukowców, takie działanie jabłek można przypisać kwercetynie, substancji, która jest bardzo silnym przeciwutleniaczeniem. A to przecież one pokonują wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się organizmu i niszczą komórki w naszym organizmie. Kwercetyna łagodzi również objawy alergii, a w połączeniu z witaminą C stanowi silną barierę ochronną przeciwko wirusom.

Oprócz jabłek kwercetynę zawierają inne warzywa i owoce: cebula, szalotka, brokuły, kabaczek włoski, ciemne winogrona, jagody. Osoby, które nie mogą jeść surowych owoców mogą jeść jabłka pieczone, dżemy, musy. Gotowanie ani też zamrażanie nie ma wpływu na zawartość kwercetyny w tych produktach. Jedzenie ich pod każdą postacią może być doskonałą tarczą ochronną przed chorobami.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. beata_228

    Popcorn i pochodne kukurydzy nie są wskazane dla ludzi z grupą krwi AB.
    Sama wyeliminowalam produkty ze skrobią kukurydzianą i ciało, a przede wszystkim twarz przestała mi puchnąć.Czytajcie etykiety na produktach,wiem ze nie chce sie tego robić,jednak pomaga.