Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Pelagra

Pelagra to schorzenie wynikające z niedoboru niacyny (zwanej również witaminą B3 lub PP), która odgrywa kluczową rolę w przemianach metabolicznych, produkcji erytrocytów i regulacji poziomu cholesterolu. Niacyna ma również kojące działanie na układ nerwowy, neutralizuje toksyczne działanie leków oraz poprawia kondycję skóry i włosów.

Objawy kliniczne pelagry obserwuje się ze strony ośrodkowego układu nerwowego, przewodu pokarmowego i skóry. Są to głównie amnezja, bezsenność, depresja, otępienie, zaburzenia koordynacji, biegunki, zapalenie błon śluzowych oraz żywoczerwone rumienie w miejscach narażonych na działanie promieni słonecznych.

Leczenie pelagry polega na zastosowaniu dużych dobowych dawek witaminy PP i wzbogaconej nią diety. Produkty zawierające niacynę to przede wszystkim chude mięso, wątróbka, ryby, fasola biała, drożdże piwne, suszone brzoskwinie i daktyle, produkty pełnoziarniste, migdały, orzechy ziemne, jaja, mleko, sery i banany.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość