Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Pełne ziarno lepsze dla zdrowia

Pokarmy pełnoziarniste obniżają ryzyko chorób serca i udaru mózgu - donoszą naukowcy z Wake Forest University School of Medicine.

Zespół badaczy przeprowadził analizę siedmiu programów badawczych z lat 1966-2006. Badania łącznie objęły 285 000 osób.

Spożywanie przeciętnie 2,5 porcji pełnego ziarna dziennie wiąże się z mniejszym o 21 procent ryzykiem chorób układu krążenia, niż u osób, które spożywały tylko 0,2 porcji.

Produkty pełnoziarniste to np.: płatki owsiane, niełuskany ryż, pieczywo pełnoziarniste, czy mąka pełnoziarnista.

Są dowody również na to, że produkty pełnoziarniste chronią przed cukrzycą i chorobami układu krążenia.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość