Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Piękno z domowego ogródka

Fakt, że nasza atrakcyjność zależy od diety nie jest nowością. Z najnowszych badań wynika jednak, że wybory, których powinniśmy dokonywać są niezwykle proste i tanie.

Od dawna wiemy, że kluczem do zdrowia i zewnętrznego piękna są warzywa i owoce. Teraz wiemy również, które z nich mają szczególne moce upiększające. Naukowcy z uniwersytetów w St Andrews i Bristolu dowiedli, że regularne spożycie śliwek i marchewki sprawia, iż ludzie postrzegają nas jako atrakcyjniejszych.

Naukowcy doszli do takiego wniosku badając zależność między atrakcyjnością a kolorem skóry. 40 ochotników poproszono o ocenienie twarzy 51 uczestników rasy kaukaskiej pod kątem zdrowego wyglądu i atrakcyjności.

Większość oceniających przyznało najwyższe noty osobom o delikatnie żółtawej karnacji, co skłoniło naukowców do zadania szczegółowych pytań odnośnie diety badanych.

Okazało się, że uczestnicy uznani za najatrakcyjniejszych stosowali dietę bogatą w warzywa i owoce, szczególnie w duże ilości śliwek i marchewki, które nadaja skórze zdrowego blasku i kolorytu dzięki zawartości beta-karotenu.

Komentując wyniki badań, jeden z naukowców przyznaje, zachęcanie ludzi do zdrowego trybu życia jest niezwykle trudne, ale badania takie jak to mogą znacznie ułatwić zadanie. “Mówienie ludziom, że nieodpowiednia dieta za 40 lat może skończyć sie zawałem to jedno. Obietnica, że za kilka miesięcy będzie wyglądać się zdrowiej i atrakcyjniej ma znacznie większa siłę przekonywania”, mówi Ian Stephen.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość