Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Pomidory na wysoki cholesterol

Pomidory w zdrowej diecie skutecznie obniżają poziom cholesterolu i regulują stężenie krwi. Warto jeść ich w sezonie jak najwięcej, by uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

W pomidorach najlepszy jest likopen, silny przeciwutleniacz, zaliczany do karotenoidów, naturalnych barwników roślinnych, odpowiedzialnych za ich pomarańczowy, żółty i czerwony kolor. Australijscy badacze z Uniwersytetu w Adelajdzie przeanalizowali badania z ostatnich 55 lat nad wpływem likopenu na stężenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Wynika z nich, że jeśli osoba spożywa ponad 25 mg likopenu dziennie, może w ten sposób zmniejszyć stężenie złego cholesterolu LDL aż o 10%. Lepiej przyswajalny jest likopen z pomidorów przetworzonych niż ze świeżych.

Przed chorobami serca może zabezpieczyć zatem wypicie 0,5 l soku pomidorowego dziennie lub zjedzenie 50 g przecieru, np. z łyżeczką oliwy z oliwek - likopen dobrze rozpuszcza się w tłuszczach.

Likopen znajdziemy też w arbuzie, papai, różowym grejpfrucie, gruszli (nazywanej też guawą) oraz owocach dzikiej róży.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość