Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Poziomki - właściwości

Poziomki leśne, ogrodowe, każde są pyszne, słodkie i bardzo zdrowe. Można z nich przyrządzać wspaniałe desery, ciasta, jak też maseczki upiększające. W ziołolecznictwie wykorzystywane są liście i owoce.

Właściwości

Poziomka zawiera w swoim składzie olejki eteryczne i kwasy organiczne (winny, cytrynowy i chinowy), witaminy C, B1, B2, E, K, sole mineralne żelaza, fosforu, wapnia, siarki, potasu, jodu, bromu.

Zastosowanie

Owoce poziomki zalecane są w przypadkach przewlekłych kolek brzusznych, dla rozrzedzenia śluzu w suchym, uporczywym kaszlu. Zalecane są w kuracjach poprawiających przemianę materii, w chorobach układu krążenia, kamicy nerkowej i pęcherzowej, w podagrze. Sok z poziomek stosuje się przy chorobach degeneracyjnych kręgosłupa i stawów oraz w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

Suszone owoce wykorzystuje się jako środek przeciwbiegunkowy. Napary z liści poziomek stosuje się jako środek moczopędny i przeciwbiegunkowy. Młode listki poziomki mogą być namiastką herbaty.

W kosmetyce - Ze świeżych owoców można sporządzać maseczki upiększające. A napary z liści używa się do zamykania porów i oczyszczania skóry.

Zbiór

Liście poziomek zbiera się w czasie całego sezonu wegetacyjnego, aż do momentu kiedy zaczynają żółknąć. Zrywamy liście bez ogonków i suszymy cienką warstwą. Suszymy w cieniu, w warunkach naturalnych. Natomiast owoce zbieramy suchy, pogodny dzień i suszymy w temperaturze nieco wyższej niż liście.

Uwaga

Poziomki mogą wywołać uczulenie

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość