Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Produkty "light" nie zawsze light

Produkty "light" zawierają mniej tłuszczu lub cukru niż ich tradycyjne odpowiedniki. Jednak nie zawsze "light" oznacza, że mają mniej kalorii.

Produkty odtłuszczone typu "light" mają nawet o 40 proc. mniej kalorii niż zwykłe. Ale etykietkę "light" zyskują też produkty, w których obniżona została ilość cukru, a tłuszczu nie, np. czekolada. W tabliczce czekolady light nadal jest tyle samo kalorii, co w zwykłej, bo jedynie cukier zastąpiono w niej słodzikiem, tłuszcz pozostał w takiej samej ilości. Sięgając po nią, łudzimy się, że jemy niskokaloryczny deser.

Niskokaloryczne jogurty i kefiry z mleka odtłuszczonego nie zawierają w ogóle tłuszczu (0%), ale przez to pozbawione są jakichkolwiek właściwości odżywczych.

Lepiej sięgać po te, które jednak trochę tłuszczu posiadają, gdyż zawierają witaminę D, niezbędną do przyswajania wapnia.

O cukrze trudno jest mówić, że mógłby być produktem light. Zdecydowanie powinno się go zastąpić o wiele zdrowszym cukrem trzcinowym, który jest bogaty w wartości odżywcze. Jest droższy, ale dzięki temu może będziesz go mniej używać. Co tylko wyjdzie ci na zdrowie. Najlepiej w ogóle zastąpić cukry słodzikami. Najpopularniejsze to aspartam i acesulfam K, które nie mają kalorii, a są 200 razy słodsze niż cukier. Użyjesz ich więc zdecydowanie mniej niż zwykłego białego cukru.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. ja (Gość)

    oprócz tego, że słodziki są rakotwórcze wszystko ok. Wolę jednak się potruć cukrem niż tymi sztucznymi szajstawmi...

  2. Jan K. (Gość)

    "Najlepiej w ogóle zastąpić cukry słodzikami"?
    odradzam dawania takich rad

  3. Jan K. (Gość)

    chcę jeszcze dodać, że w kwestii słodzików sami sobie zaprzeczacie w innym artykule: http://mamzdrowie.pl/napoje-light-slodziki/