Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Produkty wywołujące zgagę

Zgaga nie musi być skutkiem nieodpowiedniego odżywiania, ale unikanie produktów, które zaostrzają dolegliwości może skutecznie zmniejszyć odczuwany z wielu powodów dyskomfort.

Częstym powodem zgagi jest choroba refluksowa przełyku, która wymaga nawet leczenia chirurgicznego, ale bolesne pieczenie pojawia się też bardzo często przy niestrawności i w ciąży, co wynika ze zmiana hormonalnych, a później w efekcie uciskania na żołądek powiększonej macicy.

Bez względu na przyczynę dolegliwości, warto unikać produktów, które swoim składem chemicznym podrażniają śluzówkę żołądka, wywołują refluks (cofanie się kwaśnej treści do przełyku) i w efekcie kończą się zgagą.

Do produktów wywołujących zgagę należą:

  • czekolada (zawiera tłuszcz i teobrominę),

  • napoje gazowane (bąbelki zwiększają w żołądku ciśnienie wypychające kwas do przełyku),

  • alkohol (stymuluje nadmierne wydzielanie kwasu solnego, zdradliwe jest zwłaszcza wytrawne wino i drinki na bazie soku pomarańczowego),

  • ostre przyprawy (pieprz, ostra papryka, musztarda, chrzan itd. drażnią błonę śluzową żołądka),

  • wszelkie produkty smażone na tłuszczu (tłuszcz stymuluje produkcję cholecystokininy, która rozluźnia dolny zwieracz przełyku otwierając drogę powrotną trawionemu pokarmowi),

  • tłuste mięso (tłuste porcje wołowiny czy wieprzowiny są długo trawione, więc jeszcze bardziej zwiększają ryzyko refluksu),

  • tłusty nabiał (zrezygnuj zwłaszcza z serów żółtych, topionych i pleśniowych),

  • kawa (kofeina nasila dolegliwości przez zwiększenie wydzielania kwasu solnego w żołądku),

  • cytrusy i soki owocowe (ze względu na wysoką kwasowość i zawartość cukru),

  • wiele warzyw: kapusta i ogórki kiszone, pomidory, czosnek, cebula, por, papryka, rzodkiew, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw (zakwaszają lub podrażniają śluzówkę żołądka),

  • orzeszki ziemne,

  • produkty na bazie drożdży.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość