Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Przyprawy chronią przed rakiem

Nie tylko sposób gotowania i jakość jedzenia ma wpływ na twoje zdrowie, ale także to czym je przyprawiasz. Niektóre przyprawy działają profilaktycznie, chroniąc cię przez groźnym rakiem, np. piersi lub wspomagając jego leczenie.

Naukowcy z University of Michigan Comprehensive Cancer Centre dowiedli, że przyprawy takie jak kurkuma i pieprz te mogą chronić przed rakiem, np. piersi. Zawarte w nich związki są w stanie ograniczyć tworzenie się komórek macierzystych, niezbędnych do powstawania guza. Kurkumę chętnie wykorzystuje się w medycynie, np. indyjskiej. Ma ona właściwości przeciwzapalne, przeciutleniające i chroniące wątrobę. Jej przyswajanie jest o wiele większe przy udziale piperyny, składniku pieprzu czarnego.

Dlatego duet kurkuma i pieprz powinny często występować w przepisach, jakie stosujesz do przygotowywania swoich posiłków. Naukowcy już pracują nad tym, jak zamknąć te cenne właściwości w lekach, działających w przypadku nowotworów, gdy nie skutkują już tradycyjne sposoby leczenia.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Marcel (Gość)

    właśnie ostatnio czyałem ze hindusi rzadko hoduja raka

  2. filip.reczek

    Chciałbym wiedzieć, których przypraw najlepiej używać? Jakie są najzdrowsze. Chodzi mi o takie do używania na co dzień, które będę mógł kupić w swoim sklepie http://intermarche.pl/, nie jakieś egzotyczne.

  3. Dariuusz

    Trafiłam tutaj, bo szukałam informacji na temat piperyny, która jest polecana osobom odchudzającym się - http://www.dietetykswarzedz.pl/piperyna-na-odchudzanie-opinie/ Ale o tym, że chroni też przed rakiem, nie słyszałem. Kolejny powód, by ją brać, bo nawet jak na nadmiar tłuszczu nie pomoże, to chociaż przed rakiem obroni :P