Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Przysmak bez kalorii

Ktoś w końcu wysłuchał modlitw diabetyków, osób na diecie i alergików uczulonych na gluten. Na Uniwersytecie Wrocławskim właśnie opracowano pyszne, zdrowe wafle, które bez obaw o konsekwencje może chrupać absolutnie każdy.

Dr Joanna Harasym wykorzystała cudowne właściwości gryki, by stworzyć chrupiące, lekko delikatnie orzechowe wafle bez jakiejkolwiek zawartości glutenu i kalorii.

Recepturę oparto na pochodzącej z gryczanych łusek celulozie, która nie dość, że nie jest trawiona przez ludzki organizm, to jeszcze nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Jest więc nie tylko bezpieczna dla diabetyków i osób uczulonych na gluten, ale też nie tuczy i może bez konsekwencji być spożywana przez osoby odchudzające się.

Na tym jednak nie kończą się wspaniałe właściwości opracowanego produktu. Taki bezkaloryczny wafel zawiera bowiem ogromną ilość przeciwutleniaczy, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Odkrycie wrocławskich uczonych ma zatem szansę stać się hitem na polskim rynku i jednym z głównych towarów eksportowych. Może jednak upłynąć sporo czasu zanim zostanie opracowana technologia wytwarzania mąki gryczanej, a niezbędne pozwolenia i certyfikaty pozwolą celulozowym przysmakom zagościć na sklepowych półkach.

Miłośników złocistego trunku ucieszy pewnie fakt, że naukowcy pracują również nad gryczanym piwem, które ma zawierać minimalną ilość kalorii oraz mnóstwo antyoksydantów i minerałów. Trzymajmy kciuki za więcej takich genialnych pomysłów!

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość