Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Pyszne i zdrowe desery

Jesteś na diecie i wykreśliłaś słowo deser z kulinarnego słownika? Nie musisz tego robić. Dowiedz się, jak wyczarować niskokaloryczne słodkości, które nie tylko zaspokoją zapotrzebowanie na cukier, ale też dostarczą pożądanych składników odżywczych.

Są pyszne i niezwykle proste w przygotowaniu. Zobacz nasze propozycje niskokalorycznych deserów, które pozwolą przetrwać każdą dietę z uśmiechem na ustach.

Jogurtowe Affogato

Składniki na jedna porcję:

  • ½ łyżki likieru kawowego lub amaretto
  • 2 łyżki gorącego espresso lub bardzo mocnej kawy
  • ½ filiżanki mrożonego jogurtu waniliowego

Przełóż jogurt do wysokiej szklanki. Polej kawą zmieszana z likierem. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

Porcja zawiera: 131 kcal, 1 g tłuszczu, 64 mg sodu, 22 g węglowodanów, 4 g białka

Miodowo-limonkowa bomba owocowa

Składniki na jedną porcję:

  • 1 filiżanka świeżych owoców (polecamy truskawki, kiwi, jagody, maliny, jeżyny)
  • ½ łyżki miodu
  • 1 mała limonka

Wymieszane owoce włóż do średniej wielkości miseczki. Zetrzyj skórke z limonki i wyciśnij sok. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj miód z połową łyżeczki skórki i łyżeczką soku. Gotowym sosem skrop owoce i delikatnie wymieszaj.

Porcja zawiera: 109 kcal, 1 g tłuszczu, 3 mg sodu, 28 g węglowodanów, 3 g błonnika, 2 g białka

Granatowo-miętowy jogurt po marokańsku

Składniki na jedną porcję:

  • ½ filiżanki beztłuszczowego jogurtu greckiego (może być zwykły, bardzo gesty jogurt naturalny)
  • ½ filiżanki nasion granatu
  • 2 łyżeczki cienko pokrojonych świeżych liści mięty

Zmieszaj miętę z jogurtem, a następnie wypełnij przeźroczysty pucharek warstwami jogurtu i ciemnoczerwonych pestek. Udekoruj listkiem mięty.

Porcja zawiera: 145 kcal, 69 mg sodu, 19 g węglowodanów, 4 g błonnika, 16 g białka

Jagodowo-migdałowe żółwiki

Składniki na 5 porcji:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • ¼ filiżanki suszonych jagód
  • ¼ filiżanki siekanych migdałów

Rozpuść czekoladę w rondlu, wrzuć jagody i posiekane migdały. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż 5 czekoladowych porcji na papier pergaminowy i włóż do lodówki na ok. 4 minuty.

Jeden czekoladowy żółwik zawiera: 104 kcal, 8 g tłuszczu, 9 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka.

Melonowe wstążki z miętowym cukrem

Składniki na 4-6 porcji:

  • ½ małego arbuza (ok ½ kg)
  • ½ żółtego melona
  • ½ kantalupy
  • ½ filiżanki cienko posiekanych świeżych listków mięty
  • ½ filiżanki brązowego cukru

Pokrój owoce na grube plastry. Nożykiem do obierania warzyw wycinaj z miąższu długie wstążki i układaj fantazyjnie w przeźroczystej salaterce. W małej miseczce wymieszaj cukier z posiekaną miętą. Całość dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj. Udekoruj całymi listkami mięty.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. sania (Gość)

    fuuuu...  wszystko ochydneeeeeee......!!!!  BBLLEEEEEEEE

  2. Gość . (Gość)

    Podoba mi się pomysł na " Miodowo-limonkową bombe owocową" . Napewno spróbuje .; )

  3. paulinka_1 (Gość)

    Ej jak ohydne? przeciez pyszne! mega! ja do tej listy jeszcze bym dorzucila derery na bazie mrozonego jogurtu... Taki jak oferuje m.in. Yogen Fruz ;-) ;-)

  4. Edumed_com_pl

    Ale muszę przyznać,że niektóe przepisy na deser są naprawdę bardzo fajne i grzechem byłoby ich nie spróbować. Zatem do dzieła :)

  5. Agata (Gość)

    Wyglądają przepysznie i pewnie jeszcze lepiej smakują. Same smakowitości a jednocześnie jakie zdrowe.

  6. anolka

    ale pięknie wyglądaja ładnie :)

  7. gold

    mniam mniam! uwielbiam takie polaczenia, jutro moze cos stestuje i bedzie smakowite jedzonko

  8. rossweet

    Kolorowy, oryginalny i elegancki – tak w skrócie można opisać deser w postaci panna cotty :) Co prawda nie wykonamy go w 5 minut, ale efekt dłuższej pracy z pewnością zostanie doceniony

    Śmietanę (30%, 330 ml), mleko (100 ml), cukier (4-6 łyżek) oraz rozciętą laskę wanilii umieszczamy w rondelku. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżeczki żelatyny. Rondelek ze składnikami podgrzewamy do momentu ich wrzenia. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i wyjmujemy laskę wanilii. Mango obieramy i po usunięciu pestki blendujemy na mus. Wypełniamy nim 1/3 szklanki i wstawiamy do lodówki. Gdy się schłodzi nakładamy na niego wcześniej przygotowaną, ostygniętą już masę. Chłodzimy do momentu stężenia. Przed podaniem deser posypujemy kokosem i posiekanymi pistacjami.

    www.ros-sweet.pl

  9. maciek123

    Trzeba przyznać, że te desery wyglądają bardzo smakowicie :) Szkoda tylko, że większość tych owoców nie należy do najtańszych. Cóż czekolada też nie jest najtańsza :)

  10. weronikawroblewska

    Bardzo ciekawe te desery, i pasują na różne okazje bo są dość eleganckie :) jeżeli chodzi o takie zdrowe desery i przekąski to zdecydowanie najbardziej lubię sałatki owocowe. I można je samodzielnie komponować z takich składników, które się najbardziej lubi. Takie lekkie desery sprawdzają się szczególnie latem :)

  11. roberta

    Miodowo-limonkowa bomba owocowa jest pyszna

  12. grzegorztryba

    rewelacyjny deser, jeśli dobrze się zrobi według przepisu to smakuje wyśmienicie