Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Quinoa - przepisy ze "złotem Inków"

'Złoto Inków' jest tylko jednym z określeń pojawiających się w kontekście komosy ryżowej (quinoa). Inne to ‘ziarno przyszłości’, ‘matka zbóż’ i ‘bomba białkowa’ – wszystkie uzasadnione i odzwierciedlające potencjał odżywczy rośliny.

Ze względu na korzystny profil aminokwasowy i niezwykle cenną zawartość niealergizującego białka, komosa ryżowa jest doskonale znana osobom stosującym dietę bezmięsną i bezglutenową. Powinna być jednak składnikiem każdej dobrze zbilansowanej diety, bo ma do zaoferowania znacznie więcej. Jej ziarna są bogate w potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, błonnik, witaminy z grupy B oraz witaminę E, dlatego polecana jest nawet jako element profilaktyki cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, kamicy żółciowej i migreny.

Więcej o komosie przeczytasz w artykule Quinoa – super ziarno, a gdy już poznasz walory dietetyczne tych niepozornych ziarenek, znajdź przepisy, które pokocha cała twoja rodzina i choć quinoa nie należy niestety do tanich, postaraj się, by co jakiś czas gościła w waszym menu.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. zwirmag86

    Te potrawy wyglądają oszałamiająco :) Aż zgłodniałam z tego oglądania :)