Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Rokitnik

Te niewielkie pomarańczowe owoce mają zastosowanie w medycynie, kosmetyce i kuchni. Są skarbnicą witamin i mikroelementów.

W księgach medycyny ludowej Tybetu rokitnik pojawia się w VIII w. W starożytnej Grecji rokitnikiem karmiono konie, aby miały piękną lśniącą sierść. Stąd też pochodzi nazwa tego krzewu - Hippophae (hipp – koń, phaos – błyszczący). Krzew rokitnika występuje w Europie i Azji, głównie wzdłuż wybrzeża morskiego. Owoce utrzymują się na krzaku przez całą zimę, aż do wiosny. W smaku nie są zbyt dobre, zawierają mało cukru, ale po przemarznięciu stają się słodsze. Zawierają bardzo dużo witamin: C, B, E, A, K oraz minerałów: żelaza, fosforu, manganu. W różnych częściach świata gdzie występuje rokitnik, różni się on zawartością składników mineralnych. Niektórzy badacze uważają, że najcenniejszy olej z rokitnika pochodzi ze Syberii, gdyż jest on najbogatszy w lecznicze składniki.

Zastosowanie w medycynie

W oleju rokitnika odkryto bardzo duże ilości flawonoidów i karotenoidów. Związki te mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, szczególnie w przypadku infekcji błon śluzowych.

Zapobiegają też utlenianiu się cholesterolu, dzięki czemu jest on rzadszy i nie zatyka tętnic. Mają również działanie wzmacniające ścianki małych naczyń krwionośnych, ograniczają zakrzepy krwi w naczyniach, wspomagają leczenie wrzodów, wiążą toksyczne pierwiastki i pobudzają organizm do ich wydalania. Jako silne antyoksydanty, zatrzymują patologiczny wzrost tkanek, przez co zapobiegają chorobom nowotworowym. Związki flawonoidów i karotenoidów wspomagane są przez inne witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i pektyny występujące w rokitniku.

Witamina C prócz tego, że przeciwdziała nowotworom, to również zwiększa odporność organizmu i przyspiesza gojenie się ran. Witamina E dba o skórę, odmładza i bierze aktywny udział w zapobieganiu chorobie wieńcowej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rokitniku, a przede wszystkim kwas lipokenowy, hamuje rozwój nowotworów, poprawia trawienie, wspomagają serce. Zawarte w rokitniku minerały korzystnie wpływają na procesy przyswajania witamin, wzmacniają tkanki, zapobiegają anemii. Niebagatelną rolę odgrywa zawarty w rokitniku błonnik. Oczyszcza on krew, dzięki czemu przyczynia się obniżenia poziomu cholesterolu i jest stosowany w profilaktyce miażdżycowej.

Olej rokitnika zaleca się przy odleżynach, chorobach, skóry, po oparzeniach, w schorzeniach narządów rodnych, odmrożeniach, przy uszkodzeniach skóry przez promieniowanie radioaktywne.

Zastosowanie w kosmetologii

Olej rokitnika dzięki zawartości kwasu palmitynowego, składnika wchodzącego w budulec skóry, przyspiesza regenerację naskórka. Ma szerokie zastosowanie w kosmetykach przy oparzeniach słonecznych, Stosowany jest również do pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej i łuszczącej się. Rokitnik stosowany jest także do pielęgnacji skóry głowy przy zwalczaniu łupieżu i łysienia. Dzięki dużej zawartości witaminy C, flawonów i flawonoidów ma zastosowanie przy przebarwieniach skóry, a w produkcji kosmetyków do opalania jako naturalny bloker promieni UVA i UVB.

Zastosowanie w kuchni

Z owoców rokitnika można przyrządzać dżemy, nalewki, soki, wina, konfitury, galaretki. Ze względu na zawartość witaminy C, sok z rokitnika doskonale zastępuje cytrynę. Na uwagę zasługuje fakt, że ze względu na brak enzymu rozkładającego witaminę C (askorbinazy) w rokitniku, przetwory nie tracą kwasu askorbinowego. Napary z suszonych liści rokitnika z powodzeniem mogą zastąpić herbatę.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość