Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Róża dzika - właściwości i zastosowanie

Ceniona głównie za bogate źródło witaminy C, 1-3 owoców róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla dorosłego człowieka.

Charakterystyka

Róża dzika jest krzewem kolczastym występującym na miedzach, przydrożach, w lasach, sadzona jest również w parkach i grodach. Kwiaty dzikiej róży są białe, lub różowe o miłym delikatnym zapachu. Owoce czerwone, wysłane włoskami dojrzewają w końcu września i w październiku. Zbieramy je przed pełnym dojrzeniem, w sierpniu i wrześniu, gdy mają barwę intensywnie czerwoną.

Można też zbierać później, gdy wysychają na krzakach, ale przed przymrozkami, ponieważ przy suszeniu rozmarzniętych owoców znacznie spada ilość najbardziej cennego składnika - witaminy C.

Suszenie

Owoce suszymy możliwie szybko i w podwyższonej temperaturze - do 50 stopni.

Działanie

Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C i kwasu dehydroaskorbinowego. Zawierają rónież karotenoidy, flawonoidy, garbniki, witaminę B1, B2, K. Maja działanie moczepędne, żółciopędne, przeciwszkorbutowe i jako lek ogólnie wzmacniający.

Zastosowanie

Wartość lecznicza owoców zależy przede wszystkim od witaminy C i flawonoidów. Witamina C z owoców dzikiej róży jest znacznie bardziej wartościowa od tej otrzymywanej syntetycznie. Zalecana przy przeziębieniach, w ciąży, przy kruchych naczynkach, kamicy nerkowej i żółciowej. Oprócz tego wyciągi z owoców róży działają moczopędnie, zwiększają przepływ żółci w drogach żółciowych. Również przy bezsenności i w stanach nerwowych. Wyciągi zalecane są kobietom w ciąży i w czasie karmienia, w rekonwalescencji i przy ogólnym osłabieniu organizmu. Mają działanie wzmacniające, szczególnie dla dzieci i osób starszych.

Uwaga!

Owoce dzikiej róży przy skłonnościach do zakrzepów należy stosować ostrożnie!

W kosmetyce

Preparaty zawierające wyciągi z róży działają nawilżająco, wygładzająco, A dzięki właściwościom złuszczającym zmniejszają zmiany trądzikowe i po trądzikowe. Ponadto dzięki zawartości witaminy z grupy B i karotenu rozjaśniają skórę i plamy pigmentacyjne, zmniejszają jej szorstkość i zmiany trądzikowe. W kosmetyce bardzo cenny jest olejek różany, który został pozyskany już w X wieku. Kobiety stosowały go jako środka pielęgnującego i zapachowego na skórę. Olejek różany posiada właściwości przeciw depresyjne, uspokajające, łagodzi bóle głowy. Kiedyś olejku różanego używano głównie dla samego zapachu. Obecnie stosowany jest jako składnik kremów i płynów dla cery wrażliwej, suchej i zmęczonej.

Inne zastosowanie

Owoce róży mają duże zastosowanie w przemyśle spożywczym, do wyrobu win, dżemów, soków, a także preparatów witaminowych i wzmacniających. Z liści można parzyć namiastkę herbaty.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

POLECAMY