Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Rukiew w walce z rakiem piersi

Z najnowszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Southampton wynika, że związki zawarte w rukwi wodnej mogą odgrywać ogromną rolę w prewencji i hamowaniu rozwoju raka piersi.

Komórki rakowe bardzo szybko namnażają się i potrzebują coraz większych nakładów energii. Stymulują wtedy powstanie systemu nowych naczyń krwionośnych, który doprowadza im tlen i składniki odżywcze. Tak zostają zaatakowane zdrowe komórki. Badanie wykazało, że zawarty w rukwi izotiocyjanian fenyloetylu jest w stanie zaburzyć ten proces. W dużym uproszczeniu, związek blokuje funkcjonowanie białek, które wysyłają sygnał inicjujący powstanie nowych naczyń krwionośnych i w ten sposób „ głodzi” nowotwór.

W eksperymencie wzięły udział pacjentki, które pomyślnie przeszły terapię raka piersi, wciąż jednak wykazywały wysoki poziom białek sygnałowych, odpowiadających za tworzenie nowych komórek nowotworowych. Kobiety każdego dnia spożywały 80g rukwi i poddawane były regularnym badaniom krwi, które wykazały, że działanie kancerogennych białek zostaje osłabione już w ciągu 24 godzin po spożyciu rośliny.

W Polsce rukiew wodna nie jest łatwa do zdobycia, choć jest doskonałym dodatkiem do dań i bogatym źródłem witaminy C. Miejmy nadzieję, że kolejne badania potwierdzą jej cudowne działanie i uprawa byliny zostanie rozpowszechniona.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość