Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Rzodkiew i rzodkiewka - właściwości

Białe, czerwone, fioletowe, żółte, okrągłe, podłużne - każda z nich to samo zdrowie.

Ojczyzną rzodkwi zwyczajnej jest południowa Azja, natomiast rzodkiewka - uważana za jej skarłowaciałą formę, została wyhodowana przez egipskich rolników. Mała czerwona rzodkiewka w Egipcie znana była już 2 tys. lat temu i podobno była wielkim przysmakiem faraonów. Do Europy sprowadzili ją Rzymianie, a wieku XIII zaczęła być uprawiana w Niemczech. I wówczas już zauważono, że istnieje wiele odmian rzodkiewki, różniących się smakiem, kolorem i kształtem, który jest zależny od rodzaju gleby oraz warunków klimatycznych. Najbardziej znane i lubiane odmiany małej rzodkiewki to: Szkarłatna Z białym Końcem, Sopel lodu, Ognista Kula, Różowa Biała, Krakowianka i Saxa.

Jedząc rzodkiewkę wydaje nam się, że jemy jej korzeń. A w rzeczywistości jej system korzeniowy jest słabo rozwinięty, a część jadalna to zgrubienie będące połączeniem części liściowej i górnej partii korzenia. Za najsmaczniejsze uważa się rzodkiewki intensywnie czerwone, niezbyt wyrośnięte, o wydłużonym kształcie. Najlepsze są te świeżo zerwane, gdyż w czasie przechowywania stają się gąbczaste i więdną. Odmiany wczesne w smaku są łagodniejsze i łatwiej tracą jędrność, a odmiany późniejsze odznaczają się bardziej wyrazistym smakiem. Najzdrowsze są rzodkiewki jadane na surowo, jako dodatek do kanapek czy surówek. Można je także dusić, zapiekać i podawać z sosem koperkowym. Doskonale też smakują z "wody", podane z masłem i przyrumienioną bułką tartą. Warto również wykorzystać młode liście rzodkiewki w komponowane do sałatek ze świeżym ogórkiem i szczypiorkiem.

Właściwości

Kiełki rzodkiewki to prawdziwa witaminowa bomba. Są bardzo bogate w wit. C, siarkę (budulec skóry, włosów i paznokci), potas, magnez. Są niskokaloryczne, mogą być dodatkiem do sałatek, twarożków, sosów, zup, kanapek. Rzodkiew i rzodkiewka zawierają sporo wody, niewiele białka i węglowodanów, ale za to sporo witamin z grupy B, kwasu pantotenowego, nikotynowego oraz wit. C. Warzywa te nazywane są "jarzynami pięknych włosów". Mają też sporo wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Połączenie w jednym produkcie spożywczym żelaza, miedzi i manganu korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. Zalecane są osobom borykającym się z niedokrwistością. Natomiast charakterystyczny smak warzywa - olejek goryczkowy, zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny i zwiększa apetyt. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiegając niestrawności i likwiduje zgagę. Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo w stosunku do obecnych w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów.

Ze względu na dużą zawartość olejków, glikozydów i kwasów organicznych warzyw tych nie powinny jeść osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Nie są również wskazane w diecie osób z zapaleniem wątroby i nieżycie jelit.

Czarna rzodkiew znalazła zastosowanie w przemyśle kosmetycznym - z pozyskanego soku przygotowuje się nalewki, odwary i syropy, które pomagają leczyć zmiany łupieżowe na skórze głowy. Ponadto sok z rzodkwi przeciwdziała łysieniu. W sklepie mamZdrowie.pl dostępny jest szampon Seboradin Niger z wyciągiem z czarnej rzodkwi, przeznaczony do włosów przetłuszczających się, wypadających i osłabionych. Działa też wspomagająco w walce z łojotokowym zapaleniem skóry głowy, łupieżem i łuszczycą.

Warzywa te znane są również z zastosowania w medycynie ludowej. Nacieranie wyciągami i nalewkami z rzodkwi miało łagodzić bóle reumatyczne i nerwobóle. Uważano też , że skutecznie zapobiegają zakażeniom pasożytami, a u kobiet karmiących wzmagają laktację. Obecnie na bazie wyciągu przygotowuje się wiele preparatów aptecznych łagodzących dolegliwości wątroby i dróg żółciowych.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Janek (Gość)

    W sezonie "rzodkiewkowym" zawsze zjadam duże ilości tego warzywa.Uwielbiam je z chlebem posmarowanym masłem.Robię też sałatkę..Rzodkiewkę ścieram na tarce (na dużych oczkach).Dodaję drobno pokrojony szczypiorek,kawałek białego sera.Zalewam to śmietaną.Dodaję troszkę soli. I..Niebo w gębie...Siadają przy tym cuchnące wędliny

  2. Ewa (Gość)

    a ja zjadam 4 pęczki dziennie ale tylko dlaczego bo się ograniczam bo mogłabym więcej

  3. Wiola (Gość)

    Właśnie przeczytałam to jedząc rzodkiewkę :)

  4. kaska85

    rzodkiewka jest super :) zwłaszcza z białym serkiem i kefirem :)
    ale nie wiedziałam, że rzodkiew i rzodkiewka to coś innego :P

  5. olaw (Gość)

    i jeszcze jest żotkief

  6. ssss (Gość)

    ja jestem uzależniona od rzodkiewki - kocham ! mniam, zjadam kilka pęczek dziennie heh :D

  7. Anitanet (Gość)

    Ja sie zastanawiam, czy ze mną wszystko ok bo kiedyś nie lubiłam rzodkiewki a teraz zajadam rzodkiew od paru miesięcy i czuję się jakbym była uzaleniona. Jak nie mam rzodkwi, rzepy, rzodkiewki to mnie ssie w żołądku. Jedna duża rzodkiew dziennie to norma... A najlepiej biała rzepa ale ją trudno dostać... Tak dzień w dzień? To chyba nie jest normalne...

  8. Monika (Gość)

    Kocham jeść rzodkiewki od dzieciństwa uwielbiam takie ostre proste z ogródka takie wiosenne. Czy to uzależnienie? Być może ale dobrze mi z tym :)

  9. ewa (Gość)

    Czytam to jedząc rzodkiewkę haha

  10. Paweł (Gość)

    ale jak się potem odbije to lepiej nie być w tym czasie wśród ludzi :)

  11. Doc (Gość)

    Janek, to kupuj nie śmierdzące wędliny...

POLECAMY