Śniadanie z jajkiem w roli głównej
Od śniadania upłynęła ledwie godzina, a twój żołądek już zaczyna dopominać się o więcej? Jest na to sposób - zacznij dzień od jajka.
Niewielkie badanie przeprowadzone z udziałem 20 otyłych pacjentów wykazało, że osoby, które zaczynały dzień od posiłku zawierającego jajka, dłużej zachowywały uczucie sytości i rzadziej podjadały w czasie między śniadaniem a lunchem, w porównaniu z osobami, którym podawano płatki z mlekiem.
Należy zaznaczyć, że obydwa typy posiłku miały zbliżoną wartość kaloryczną i odżywczą. Naukowcy uważają, że białko jaja działa inaczej niż proteiny ze źródeł zbożowych, a zmiana typu (nie ilości) spożywanego białka może być istotnym elementem strategii odchudzającej osób zmagających się z otyłością lub nadwagą.
A że nawet najlepsza jajecznica może się znudzić, gdy je się ją codziennie, mamy dla was kilka jajecznych pomysłów na urozmaicenie śniadaniowego menu.
I jeszcze dwa fantastyczne pomysły z zagranicznych blogów.
Jajecznicowe muffinki
Składniki na 6 muffinek:
- 6 jajek
- 1/3 filiżanki mleka
- 6 łyżeczek tartego parmezanu
- 1/3 filiżanki drobno pokrojonej czerwonej papryki
- 1/3 filiżanki zielonej papryki
- pokrojona w kostkę wędlina w ilości według uznania
Nagrzej piekarnik do temperatury 200C. W międzyczasie zmiksuj jajka z mlekiem (wysokie obroty, ok. 2 minut), przypraw szczyptą soli i pieprzu. Do masy dodaj większość parmezanu. W foremkach umieść odrobinę wędliny, zalej masą do 3/4 wysokości foremki, uzupełnij pokrojoną papryką i posyp resztą parmezanu. Zapiekaj ok. 12-15 minut aż wierzch będzie puszysty i złoty.
Jajka zapiekane w awokado
Zdjęcie i przepis: blog.trysensa.com
Składniki na 1 porcję:
- pół awokado
- jajko
- sól, pieprz
- do wyboru: parmezan, oregano, płatki chilli lub inne dodatki
Rozgrzej piekarnik do 190C. W międzyczasie przekrój awokado, wyciągnij pestkę i delikatnie powiększ zagłębienie łyżką. Połówkę awokado umieść w miseczce zrobionej z folii aluminiowej, do zagłębienia wbij jajko (będzie się wylewać), przypraw i posyp ulubionymi dodatkami. Piecz przynajmniej przez 15 minut.