Sok pomidorowy na mocne kości
O cudownych właściwościach pomidorów powiedziano już wiele, ale naukowcy wciąż uzupełniają obszerną listę walorów. Według najnowszych badań, sok pomidorowy może odgrywać ogromną rolę w walce z osteoporozą.
Dzięki badaniom przeprowadzonym przez St Michael's Hospital w Toronto i University of Toronto, znów zrobiło się głośno o likopenie. Do tej pory zawartemu w pomidorach przeciwutleniaczowi przypisywano ogromną rolę w ochronie przeciwnowotworowej i opóźnianiu widocznych efektów starzenia.
Okazuje się jednak, że likopen może również skutecznie hamować ubytek masy kostnej i zmniejszać ryzyko rozwinięcia się osteoporozy, która charakteryzuje się osłabieniem struktury kości i zwiększoną podatnością na złamania.
W badaniu wzięły udział kobiety w wieku pomenopauzalnym (50-60 lat), gdyz to właśnie u nich osteoporoza rozwija się najcześciej.
Wśród uczestniczek, którym przez 4 miesiące podawano sok pomidorowy lub likopen w kapsułkach, odnotowano znaczący spadek stężenia N-telopeptydu, związku, którego nadmierna obecność we krwi jest jednym z objawów osteoporozy.
Podsumowując, już 2 szklanki soku pomidorowego dziennie prawdopodobnie kryją w sobie ogromny potencjał. Kanadyjscy badacze podkreślają jednak, że nie należy wyciągać pochopnych wniosków, gdyż rzetelność pilotażowych wyników musi znaleźć potwierdzenie w toku dalszych badań. Wciąż nie jest jasne, jak likopen wpływa na gęstość mineralną kości (BMD), która jest podstawowym wskaźnikiem w diagnostyce osteoporozy.
Nie ulega jednak wątpliwości, że sok pomidorowy możecie włączyć do diety już dziś. Zawarty w nim likopen jest dużo lepiej przyswajalny niż ten z nieprzetworzonych pomidorów. Pamiętajcie tylko, by wybierać produkt z obniżoną zawartością sodu.
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta