Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Sok pomidorowy na mocne kości

O cudownych właściwościach pomidorów powiedziano już wiele, ale naukowcy wciąż uzupełniają obszerną listę walorów. Według najnowszych badań, sok pomidorowy może odgrywać ogromną rolę w walce z osteoporozą.

Dzięki badaniom przeprowadzonym przez St Michael's Hospital w Toronto i University of Toronto, znów zrobiło się głośno o likopenie. Do tej pory zawartemu w pomidorach przeciwutleniaczowi przypisywano ogromną rolę w ochronie przeciwnowotworowej i opóźnianiu widocznych efektów starzenia.

Okazuje się jednak, że likopen może również skutecznie hamować ubytek masy kostnej i zmniejszać ryzyko rozwinięcia się osteoporozy, która charakteryzuje się osłabieniem struktury kości i zwiększoną podatnością na złamania.

W badaniu wzięły udział kobiety w wieku pomenopauzalnym (50-60 lat), gdyz to właśnie u nich osteoporoza rozwija się najcześciej.

Wśród uczestniczek, którym przez 4 miesiące podawano sok pomidorowy lub likopen w kapsułkach, odnotowano znaczący spadek stężenia N-telopeptydu, związku, którego nadmierna obecność we krwi jest jednym z objawów osteoporozy.

Podsumowując, już 2 szklanki soku pomidorowego dziennie prawdopodobnie kryją w sobie ogromny potencjał. Kanadyjscy badacze podkreślają jednak, że nie należy wyciągać pochopnych wniosków, gdyż rzetelność pilotażowych wyników musi znaleźć potwierdzenie w toku dalszych badań. Wciąż nie jest jasne, jak likopen wpływa na gęstość mineralną kości (BMD), która jest podstawowym wskaźnikiem w diagnostyce osteoporozy.

Nie ulega jednak wątpliwości, że sok pomidorowy możecie włączyć do diety już dziś. Zawarty w nim likopen jest dużo lepiej przyswajalny niż ten z nieprzetworzonych pomidorów. Pamiętajcie tylko, by wybierać produkt z obniżoną zawartością sodu.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. asiek101 (Gość)

    Ja szczególnie polecam NAPOJE LIKOPENOWE - nowość na rynku. Nie ma nic lepszego dla zdrowia i mają najwięcej w pełni przyswajalnego likopenu. Zdaje się, że buteleczki mają 300 ml (szklanka) i zawierają aż 30 mg aktywnego likopenu. Najwięcej na rynku. To tak jakby wycisnąć 2,5 kg pomidorów. Piję je od ponad miesiąca i przyznam, że czuję się fantastycznie - skończyly się moje problemy z układem trawiennym, przy okazji mam też więcej energii. O zbawiennym działaniu w profilatkyce nowotowrów nie wspomnę :) Wszysystkim polecam.

  2. e_grzybica_biz_pl

    Gdzie takie napoje mozna dostac bo jakos nigdzie ich nie widzialem ?

    Pozdrawiam,  e-grzybica_biz_pl .

  3. grzegorztryba

    uwielbiam taki sok i nie wiedziałem że przyczynia się do mocnych kości

  4. komacz

    Podobno w ketchupie też jest więcej likopenu niż w samych pomidorach. Ale takiego właśnie wpływu likopenu na złamania to nie spodziewałem się.