Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Sposoby na dobrą pamięć

Dzięki temu, że mózg rejestruje nasze doświadczenia, możemy normalnie funkcjonować. Dobra pamięć jest nie tylko przydatna w szkole, ale też w całym życiu. Zdolność zapamiętywania słabnie jednak z wiekiem, dlatego potrzebny jest trening mózgu.

Gdy masz do opanowania trudny materiał, musisz zapewnić sobie odpowiednie warunki, takie, by nic cię nie rozpraszało (wyłącz telewizor, posprzątaj w pokoju). Wypracuj swój styl pracy - ucz się o stałej porze, podczas nauki czytaj na głos, spaceruj po pokoju, wystukuj rytm - w ten sposób angażujesz kilka zmysłów. W trakcie czytania uruchom swoją wyobraźnię - twórz w myślach mapy, obrazy i skojarzenia - dzięki temu uruchamiasz obie półkule mózgowe. Ucz się na przemian łatwiejszych i trudniejszych materiałów, unikniesz zniechęcenia i znużenia. Aby się bardziej zmotywować myśl o oczekujących cię korzyściach.

Dobrej pamięci nie służy monotonia. Jeżeli prowadzisz ciekawe życie, jesteś otwarta na poznawanie nowych rzeczy, osób i miejsc oraz jesteś twórcza, tym pamięć jest sprawniejsza. Dlatego rozwiązuj na co dzień krzyżówki, licz w pamięci, zapamiętuj numery telefonów, tytuły książek i dowcipy.

Aby mózg sprawnie mógł pracować, potrzebuje tlenu. Dlatego konieczne są ćwiczenia fizyczne na świeżym powietrzu. Dzięki temu, zwiększa się przepływ krwi w mózgu i lepsze dotlenienie komórek.

Naukowcy uważają, że dla lepszej pracy mózgu konieczny jest dobry sen. Wzmacnia on połączenia między komórkami nerwowymi, co wpływa korzystnie na uczenie się i zapamiętywanie. Sen pozwala także na segregowanie zdobytych informacji w ciągu dnia. Zarywane noce na naukę mogą przynieść więcej szkody niż pożytku - będziesz bardziej rozkojarzona i rozdrażniona, a wiedza opornie będzie wchodziła do głowy.

Na pracę mózgu bardzo duży wpływ ma odpowiednia dieta. Z każdych kilku łyżek zjadanego pokarmu, część pochłania mózg. Właściwe odżywianie wpływa na intelektualne funkcje mózgu - stymuluje produkcję neuroprzekaźników, które są potrzebne do przesyłania impulsów między neuronami, a bez tego niemożliwe by było kojarzenie i myślenie.

Dieta powinna być bogata w produkty zawierające witaminy z grupy B oraz C, E, a także mikroelementy - żelazo, cynk, potas, fosfor. Ważną grupę stanowią pokarmy dostarczające kwasów omega-3, lecytyny i glukozy.

Żelazo - dzięki niemu dotleniona krew dopływa do każdej komórki mózgu, dostarczając składników odżywczych. Należy jeść wątrobę i mięso, fasolę, płatki, brokuły, szpinak, szczypiorek i natkę.

Witaminy z grupy B - regulują metabolizm przekaźników nerwowych, wpływając na pamięć. Brak witaminy B3 powoduje kłopoty z pamięcią, rozkojarzenie i bezsenność. Witaminy B (za wyjątkiem B12) znajdziemy w fasoli, drożdżach, produktach zbożowych z mąki razowej, orzechach, musli, płatkach zbożowych, bananach, awokado i morelach. Witaminę B12 mamy w mięsie, wędlinach, jajach, drobiu, skorupiakach.

Cynk - chroni komórki mózgu przed niszczącym działaniem wolnych rodników, poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji. Cynk znajdziemy w wątrobie, kaszy gryczanej, owocach morza, ciemnym ryżu, pieczywie razowym, wołowinie, orzechach ziemnych, w pestkach dyni, warzywach strączkowych, kapuście, ogórkach, w selerze. Jedzenie surowych warzyw zmniejsza stratę cynku.

Kwasy omega-3 - poprawiają ukrwienie mózgu, usprawniają przepływ bodźców nerwowych, wpływają na sprawność zapamiętywania i kreatywność przez całe życie. Osoby, które spożywają dużo produktów z tymi kwasami rzadziej zapadają na demencję i chorobę Alzheimera. Kwasów omega-3 szukamy głównie w tłustych rybach morskich, soi, fasoli, w olejach roślinnych, orzechach włoskich.

Lecytyna - wspomaga zapamiętywanie i odtwarzanie faktów. Jest źródłem choliny niezbędnej do szybkiego przesyłania impulsów w mózgu. Zapobiega też odkładaniu się cholesterolu w naczyniach i powstawaniu miażdżycy, gwarantując sprawne myślenie. Należy jeść orzechy, kiełki pszenicy, produkty sojowe, żółtka jaj, kapustę, kalafior, mięso wołowe i wątróbkę.

Glukoza - zjedzenie produktu z glukozą poprawia możliwości intelektualne, pod warunkiem, że źródłem glukozy będą węglowodany złożone, które powoli się wchłaniają zapewniając sprawność mózgu na stałym poziomie. Źródłem glukozy jest pieczywo razowe, makarony, ryż brązowy, gruboziarniste kasze, płatki zbożowe, musli, warzywa i owoce. Jeżeli jemy 5 razy dziennie w małych porcjach.

Nie należy przesadzać z kawą, herbatą i colą. Również alkohol i nikotyna niszczą potrzebne składniki i osłabiają koncentrację. Należy wybrać raczej wodę mineralną, zieloną herbatę i świeże soki. Pamięć możemy też wzmocnić preparatami roślinnymi, które zawierają żeń-szeń, lecytynę, olej z ogórecznika i wyciąg z miłorzębu japońskiego.

W procesie uczenia się bierze udział tylko lewa półkula (analityczna). Jeżeli uruchomimy prawą półkulę (twórczą) pozwoli nam to na zwiększenie możliwości poznawczych oraz zdolność zapamiętywania i kojarzenia informacji. Wiedzę najłatwiej przyswajamy, kiedy zsynchronizowane są obie półkule. Aby tak było konieczne są proste ćwiczenia:

  • po schodach wchodź tyłem
  • pisz i rysuj obiema rękami jednocześnie
  • pisz lewą ręką (jeśli jesteś praworęczny); włączaj nią światło, myj zęby
  • sięgaj prawą ręką do lewej stopy i odwrotnie
  • żongluj trzema piłeczkami
Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. jest to skuteczne (Gość)

    Jest to bardzo skuteczne
    wiem ponieważ sama się przekonałam
    Poprawiłam nie tylko stopnie w szole
    ale również pamiętam o codziennych obowiązkach.

  2. zabusterin (Gość)

    świetna metoda. mam nadzieje że mi pomoże :)

  3. ja (Gość)

    mam nadzieję że pomoże

  4. wypróbuje i ja (Gość)

    wypróbuje i ja

  5. Kamil (Gość)

    Sprubuje zobacze co będzie :)

POLECAMY