Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Stewia dla łasuchów i cukrzyków

Stewia to roślina o słodkich liściach, zwana również miodową lub też słodkim zielem paragwajskim. Odkrycie jej zawdzięczamy Indianom Guarani, zamieszkującym tereny dzisiejszego Paragwaju.

Słodsza niż cukier

Stewia jest słodsza niż cukier i zdrowsza, jest skarbem dla łasuchów i cukrzyków. Ma zero kalorii i nie uzależnia, tak jak cukier. Często spotykamy się z opinią, że słodziki są rakotwórcze. Stewia jest w pełni naturalną substancja słodzącą. Brak doniesień o jej szkodliwości, wręcz przeciwnie, uważana jest za roślinę leczniczą.

Stewia leczy

Badania naukowe wskazują, że wpływa ona na zwiększenie stężenia insuliny u pacjentów chorujących na cukrzycę. Zauważono, że pod wpływem tej rośliny zmniejsza się stężenie glukozy we krwi. Może także obniżać ciśnienie krwi oraz poziom całkowitego cholesterolu.

W kosmetyce

Liście stewii znalazły również zastosowanie w dermatologii i kosmetologii. Wyciągi z tej rośliny przyspieszają gojenie się ran, stosowane są w stanach zapalnych skóry, trądziku i łuszczycy. O jej skuteczności w leczeniu problemów skórnych decydują między innymi związki przeciwbakteryjne.

Stewia w kuchni

Stewia nie wymaga żadnej obróbki, można ją dodawać bezpośrednio do sałatek czy też potraw gotowanych. Suszone czy sposzkowane liście stewii używamy dosypując ich do kawy, herbaty lub też innego napoju. Jednak do słodzenia najwygodniejsze są tabletki ze stewii. Roślina ta znalazła także zastosowanie w pieczeniu ciast, w przetworach owocowych i sokach. Należy jednak pamiętać, że stewia zachowuje się inaczej niż cukier - nie karmelizuje się, nie dodaje kruchości ciastkom i nie jest pożywką dla drożdzy. Na rynku dostępne są książki z przepisami z zastosowaniem stewii.

Własna produkcja

Stewię możemy uprawiać w doniczce lub też jako roślinę jednoroczną w ogrodzie. Nasiona kiełkują już po kilku dniach, a sama roślina rośnie dosyć szybko. Świeże liście mogą być dodatkiem sałatek, a suszone bardzo długo zachowują właściwości słodzące, nawet kilkanaście lat.

Do gruntu lub doniczki nasiona wysiewamy w połowie maja. Liście najsłodsze są jesienią, dlatego też zbiór opóźniami, możliwie jak najpóźniej. Kwitnienie rośliny obniża zawartość stewiozydów w liściach, dlatego liście najlepiej ścinać przed kwitnieniem lub gdy tylko zauważymy początek kwitnienia.

Roślinę możemy rozmnażąć poprzez sadzonki pędowe, wykonywane przed pojawieniem się kwiatów.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość