Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Superfoods 2012

Superfoods to gwiazdy zdrowej żywności. Co chwilę słyszymy o fenomenalnych właściwościach brazylijskich jagód, pacyficznych alg i indyjskich przypraw, ale informacje o kolejnych cudownych darach natury pojawiają się jak grzyby po deszczu. Zobaczcie, co według dietetyków znajdzie się w pierwszej dziesiątce superfoods w 2012 roku.

Karczoch jerozolimski

Zwany też słonecznikiem bulwiastym, gruszką ziemną i cytrusem północy, karczoch jerozolimski obfituje w antyoksydanty i żelazo, dzięki czemu zwalcza stany przewlekłego zmęczenia, wspomaga koncentrację i usprawnia procesy metaboliczne.

Czarny czosnek

Czarny czosnek zawdzięcza swój kolor ściśle kontrolowanego procesu fermentacji. Zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż tradycyjna biała odmiana. Najcenniejszym związkiem jest tu jednak S- allilocysteina, która wykazuje silne działanie antyrakowe.

Fot. Foodista

Fot. Foodista

Spirulina

Ta niezwykle ceniona odmiana alg jest najbogatszym roślinnym źródłem witaminy B12, ale zawiera też wysokie stężenia innych witamin. Jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo, potas, selen, fluor. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu wywiera bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze i florę układu pokarmowego. Obecność fitocyjaniny wzmacnia system immunologiczny, wspiera fizjologiczne czynności komórek i działa przeciwrakowo.

Spirulina przyjmowana codziennie obniża cholesterol, ryzyko zmian miażdżycowych, poprawia pamięć, wzrok, wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi, normalizuje przemianę jodu, przez co przyczynia się do prawidłowej pracy tarczycy.

Nasiona konopi

Nasiona konopi to doskonałe źródło kwasów Omega-3, które regulują w zasadzie pracę całego organizmu. Od ochrony serca do sprawniejszego metabolizmu – nienasycone kwasy tłuszczowe to jedno z największych dobrodziejstw, które możemy otrzymać od natury. Olej konopny często stosowany jest do pielęgnacji skóry z atopowym zapaleniem, łuszczycą i owrzodzeniami. Zalicza się go również do grona najskuteczniejszych pogromców zmarszczek.

Nasiona chia

Nasiona chia to najbogatsze roślinne źródło kwasów Omega-3, a niski indeks glikemiczny sprawia, że są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.

Ogromna zawartość błonnika działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.

Nasiona chia wykazują imponującą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.

Fot. livingnutrition.net

Fot. livingnutrition.net

Herbata Kukicha

Zawiera znikome ilości teiny, jest natomiast bardzo silnym antyoksydantem. Usprawnia trawienie, łagodzi wzdęcia, wspomaga system immunologiczny, a także działa delikatnie uspokajająco i ułatwia zasypianie.

Fasola Adzuki

Adzuki zawiera więcej białka i mniej tłuszczu niż jakiekolwiek inne warzywo strączkowe. Odznacza się wysoką zawartością potasu, dzięki czemu reguluje ciśnienie i chroni przed udarem. Cynk zapobiega stanom zapalnym i reguluje poziom cukru we krwi, a wyjątkowo duża ilość błonnika sprawia, że adzuki jest idealnym produktem dla osób odchudzających się. Zapewnia długie uczucie sytości, usprawnia trawienie i podobno wspomaga również spalanie tkanki tłuszczowej.

Ghee

Ghi, czyli masło klarowane, to tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez długotrwałe gotowanie na niewielkim ogniu i usuwanie osadów z tradycyjnego masła. W Indiach uważany jest za szlachetny i poza kulinariami używa się go też w medycynie ajurwedyjskiej i do celów sakralnych.

Ghee zwiększa elastyczność tkanki łącznej, usprawnia pamięć, dodaje wigoru, wspomaga system immunologiczny, wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm.

Cupuaçu

Owoc Cupuaçu rośnie w samym sercu Amazonii. Jego aromatyczny, kremowy miąższ nie zachęca może konsystencją, ale jego walory prozdrowotne sprawiają, że warto przemóc niechęć do wypełnione dużymi pestkami galaretowato-krochmalowatej papki. Cupuaçu to kopalnia antyoksydantów, a dzięki substancjom, które w działaniu przypominają kofeinę, w naturalny sposób pobudza organizm. Z owoców cupuaçu wytwarza się też kosmetyki do pielęgnacji ciała, które wykazują silne działanie przeciwzapalne, regenerujące i nawilżające.

Fot. zolaacai.com

Fot. zolaacai.com

Kozieradka pospolita

Kozieradka ma długą historię użycia w ziołolecznictwie, między innymi w przypadkach zaburzeń poziomu cholesterolu, cukrzycy, a także zaburzeń reprodukcyjnych i hormonalnych (łagodzi bóle menstruacyjne i objawy menopauzy).

Ostatnio zaliczono ją także do substancji naturalnie podnoszących libido. Dzięki bioaktywnym związkom zwanym saponinami, kozieradka stymuluje produkcję męskich hormonów płciowych – w tym testosteronu – i tym samym podnosi popęd seksualny.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Mungkar (Gość)

    I have been browsing onlnie more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  2. Petronilla (Gość)

    No zobaczymy, czy będzie wyatsrczające. Podobno brak rozwoju = cofanie Ja kiedyś testowałem Thunderbirda i wrażenia mam takie: wolny w działaniu i zawieszający się (serio, jakoś dziwnie potrafił się zawieszaćw najmniej spodziewanym momencie) więc mimo sympatii do open-source dałem sobie z nim spokf3j.The Bat to program z gumy , można go sobie skonfigurować wedle własnego uznania.Dla mnie jest wyatsrczająco intuicyjny i ma wiele przemyślanych funkcji, do tego szybki w działaniu i (też) po naszemu . To obok np. Total Commander jeden z programf3w pod Windows, za ktf3ry naprawdę warto zapłacić. Ale jeśli nie lubisz tak wydawać pieniędzy, to jeszcze istnieje bezpłatny, niezly program pocztowy Sylpheed. Polecam, bo go używam w pewnym miejscu.

  3. Lucky (Gość)

    Your story was really intmeoafivr, thanks!