Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Suplementy diety powodują anemię

Według badań amerykańskich naukowców, opublikowanych na łamach pisma "Journal of Nutrition", suplementy diety, zawierające roślinne polifenole mogą przyczynić się do zahamowania wchłaniania żelaza z pożywienia, a tym samym spowodować anemię.

Polifenole roślinne występują w wielu warzywach, owocach i orzechach. Ich wpływ na organizm jest nieprzeceniony. Uważa się, że ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, mogą zapobiegać i opóźniać rozwój wielu chorób, np. niektórych nowotworów złośliwych czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Według badań amerykańskich naukowców polifenole z nasion winogron oraz polifenol obecny w zielonej herbacie, tj. gallusan epigallokatechiny-3 (EGCG) hamują niestety absorpcję jonów żelaza z pokarmów roślinnych do krwi.

Suplementacja substancjami, które je zawierają jest więc niekorzystna dla naszego zdrowia.

Podobnie dzieje się z żelazem zawartym w hemie, składniku hemoglobiny, który jest najłatwiej przyswajalną postacią żelaza. Jej najbogatszym źródłem są mięso i ryby. Podczas badań okazało się, że polifenole łączyły się z jonami żelaza w komórkach nabłonka jelitowego tworząc kompleksy, które nie były w stanie przeniknąć do krwi.

Dlatego osoby szczególnie narażone na niedobory żelaza, m.in. kobiety w ciąży i małe dzieci, nie powinny w ogóle stosować suplementów diety, zawierających polifenole roślinne z nasion winogron czy zielonej herbaty.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość