Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Symbol E na produkcie - zdrowy czy nie?

Wiele produktów spożywczych oznakowanych jest tajemniczym symbolem E z cyframi. Sprawdź, co się pod nimi kryje.

E czyli europejski

Skrót, który często widzimy na wielu produktach spożywczych, pochodzi od słowa "Europa" i wraz z odpowiednim numerem, jaki po nim występuje, oznacza substancję dodaną w celu poprawy smaku, koloru, konserwacji lub zagęszczenia tego produktu. Jest ona badana pod kątem toksyczności, rakotwórczości i wpływu na zarodek oraz płód, tak aby nie szkodziła naszemu zdrowiu.

Dopuszczalne w Polsce dodatki do żywności określone są odpowiednim rozporządzeniem ministra zdrowia z dnia 18 września 2008 roku. Mogą być one naturalne, ale też syntetyczne, a także "identyczne z naturalnymi", czyli o składzie zbliżonym do substancji występujących naturalnie.

Często boimy się, że substancje chemiczne dodane do produktów spożywczych zagrożą w jakiś sposób naszemu zdrowiu. Niepotrzebnie. To produkty, które nie są w żaden sposób zabezpieczone przed zepsuciem, atakiem grzybów, pleśni czy bakterii są dla nas o wiele bardziej szkodliwe.

Chemiczne konserwanty dodane w zatwierdzonych przez Unię Europejską ilościach są bezpieczne, ale warto zachować umiar w ich spożywaniu. Spożywane w nadmiarze lub codziennie mogą powodować podrażnienia żołądka i układu pokarmowego, a także wywoływać reakcje alergiczne.

Przegląd E

E od 100 do 199 - to barwniki, które poprawiają walory estetyczne żywności. Znajdziemy je np. w wisienkach koktajlowych lub parówkach.

E od 200 do 299 - to konserwanty, których zadaniem jest ochrona żywności przed rozwojem pleśni, grzybów czy bakterii chorobotwórczych. Dzięki nim żywność ma dłuższą przydatność do spożycia. Do najpopularniejszych konserwantów należą benzoesan sou (E 211), a także azotany i azotyny (E 249-252), np. dodawane do wędlin.

E od 300 do 399 - antyoksydanty, dodaje się je do żywności głównie po to, by nie jełczały (nie utleniały się).

E od 400 do 499 - środki zagęszczające to jeden ze składników np. lodów, sosów czy galaretek. Należą do nich np. kwas alginowy (E 400-404) w lodach czy guma guar (E 412) w majonezach lub zupach.

E od 500 do 599 - to różne dodatki, w której znajdziemy np. węglan amonu (E 503) obecny w proszku do pieczenia,, grupę glukonianów (E 575 - 579) dodawanych do sypkich produktów, żeby się nie zbrylały, a także żelocyjanek potasu (E 536) dodatek do wina usuwający jony żelaza, które psują jego smak.

E od 600 do 699 - wzmacniacze smaku, które mają pogłębiać smak, ale go nie zmieniać. Często przedawkowywane w zupkach chińskich.

E od 900 do 1299 - to dodatki o różnym zastosowaniu, np. znajdziemy tu substancje intensywnie dosładzające, 200-400 razy słodsze od cukru, które można dodawać w niewielkich ilościach i tym samym ograniczyć kaloryczność produktów.

E od 1300 d0 1451 to modyfikowane skrobie, m.in. z kukurydzy, manioku, ziemniaków, pszenicy, ryżu, ale modyfikowane na różne sposoby, np. kwasami, zasadami. Dodane do żywności pełnią funkcję zagęstników, substancji wiążących np. w keczupach, śmietanach, puddingu czy sosach warzywno- mięsnych.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. cioci_devocia (Gość)

    Wierutne bzdury... np. E250, konserwant, totalna trucizna w dodatku rakotwórcza dodawana do wędlin. To dzięki niej parówki leżą w lodówce miesiąc i zamiast się zepsuć wysychają na sznurek. Jest tak aktywną trucizną, że dodaje się ją w ilości 1 dkg na 100 kg wyrobu (!)... czyli w stosunku 1 : 10 000.

  2. www.barwniki.cba.pl (Gość)

    Warto uważać na te barwniki:
    E102
    E110
    E123
    E127
    E129
    E151

  3. otton3 (Gość)

    to trucizna, która pasteryzuje różne produkty np.: różnego rodzaju owoce, wędliny itp.

  4. kyuss (Gość)

    otton3; pasteryzacja odbywa się przy udziale temperatury, a
    nie konserwantów. Zanim cos napiszesz, pomyśl, poczytaj albo najlepiej nic nie
    pisz bo szerzysz tylko herezje. Cała ta współczesna fobia  skierowana na
    wszystko co zaczyna się na E , bądź też jest genetycznie modyfikowane, wynika
    tylko i wyłącznie z niewiedzy.

  5. HEHE (Gość)

    żal.pl
     

  6. bzdety w artykule (Gość)

    Do najpopularniejszych konserwantów należą benzoesan sou (E 211), ...

    a w połączeniu z witaminą C powstaje rakotwórczy benzen.