Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Synsepal – owocowy odlot

Jeśli ponad wszystko cenisz dobrą zabawę i doznania smakowe w gronie przyjaciół, koniecznie zainteresuj się synsepalem. Ten niepozorny owoc działa psychodelicznie … na kubki smakowe.

Rośnie w Zachodniej Afryce i w strefach tropikalnych, a swoim niebywałym właściwościom zawdzięcza przydomek „cudownego owocu”. Synsepal oszukuje bowiem kubki smakowe i sprawia, że wszelkie kwaśne produkty – cytryna, limonka, piwo, ocet, ogórki - smakują słodko.

Sam w sobie nie zwraca szczególnej uwagi smakiem, ale gdy tylko jego soki otulą kubki smakowe, zaczynają dziać się biochemiczne czary. Zawarta w owocu mirakulina zmusza receptory smaku słodkiego do reagowania na smak kwaśny, Guinness smakuje zatem jak czekolada, Tabasco jak gorący lukier na pączku, a cytryna jak słodkie pomarańcze. Efekt utrzymuje się około godziny i – jak w przypadku większości odlotowych eksperymentów – najbardziej cieszy, gdy doświadcza się go w grupie. Jeśli nie cieszy, najłatwiej pozbyć się go pijąc coś gorącego.

Fot. tahitiheritage.pf Fot. tahitiheritage.pf

Co najważniejsze, smakowy „trip” to jedyny efekt uboczny spożycia synsepalu. Owoce są oficjalnie dopuszczone do obrotu na rynku japońskim jako dodatek do żywności. Obecnie trwają też badania nad zastosowaniem mirakuliny jako słodzika. A my mamy chyba pomysł na sobotni wieczór...

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość