Dieta dla chorego

  • Dieta w czasie gorączki

    Dieta w czasie gorączki

    Masz dreszcze, pocisz się, a temperatura ciała jest podwyższona - sięgasz wtedy po leki na zbicie temperatury, a nie stosujesz odpowiedniej ...

  • Alergia na gluten – czy celiakia?

    Alergia na gluten – czy celiakia?

    Występująca w ziarnach zbóż mieszanka białek roślinnych, zwana glutenem, jest jednym z najczęściej spożywanych przez nas składników ...

  • Celiakia

    Celiakia

    Celiakia, zwana również chorobą trzewną, jest uwarunkowanym genetycznie zaburzeniem trawienia i wchłaniania jelitowego, wynikającym z ...

  • Angina ropna

    Angina ropna

    Angina ropna jest wywoływana przez bakterie, które mogą doprowadzić do niebezpiecznych powikłań pochorobowych. Choć trwa długo a jej przebieg ...

  • Dieta na zdrowe oczy

    Dieta na zdrowe oczy

    O zdrowiu twoich oczu nie decyduje jedynie to, czy czytasz przy odpowiednim świetle. Niebagatelne znaczenie ma też dieta, która może uchronić ...

  • Zapalenie oskrzeli

    Zapalenie oskrzeli

    Zapalenie oskrzeli to choroba dolnych dróg oddechowych, którą najczęściej poprzedza kilkudniowe zapalenie gardła i krtani lub które może się ...

  • Zespół jelita drażliwego

    Zespół jelita drażliwego

    Zespół jelita drażliwego to przewlekła dolegliwość, charakteryzująca się uciążliwymi objawami ze strony przewodu pokarmowego, ale ...

  • Zapalenie trzustki

    Zapalenie trzustki

    Zapalenie trzustki – zarówno w formie przewlekłej, jak i ostrej – należy do bardzo poważnych schorzeń, które mogą doprowadzić do ...