Gluten

  • Alergia na gluten – czy celiakia?

    Alergia na gluten – czy celiakia?

    Występująca w ziarnach zbóż mieszanka białek roślinnych, zwana glutenem, jest jednym z najczęściej spożywanych przez nas składników ...

  • Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa polega na wyłączeniu z jadłospisu: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa oraz wszystkich ich przetworów, nie wymaga jednak ...

  • Węglowodany bezglutenowe

    Węglowodany bezglutenowe

    W obecnej chwili ścisła dieta bezglutenowa jest jedyną metoda leczenia celiakii. Ze względu na eliminację wielu produktów zbożowych, wymaga ...

  • Przysmak bez kalorii

    Przysmak bez kalorii

    Ktoś w końcu wysłuchał modlitw diabetyków, osób na diecie i alergików uczulonych na gluten. Na Uniwersytecie Wrocławskim właśnie opracowano ...

  • Celiakia

    Celiakia

    Celiakia, zwana również chorobą trzewną, jest uwarunkowanym genetycznie zaburzeniem trawienia i wchłaniania jelitowego, wynikającym z ...

  • Dieta na sprawne i mocne stawy

    Dieta na sprawne i mocne stawy

    To w jakiej kondycji są stawy zależy od tego co jemy, bo to właśnie żywność jest naturalnym źródłem substancji, które budują stawy i ...

  • Amarantus

    Amarantus

    Badacze sięgają do starych źródeł. Odkrywane są na nowo właściwości najstarszych, a jednocześnie najzdrowszych roślin świata. Zaliczamy ...

  • Obserwuj swoje ciało

    Obserwuj swoje ciało

    Błyskawiczne wizyty w gabinetach lekarskich z pewnością nie pozwalają na kompleksową diagnostykę. Dlatego tak ważne jest, byśmy obserwowali ...