Zboża

  • Orkisz

    Orkisz

    w Zdrowie A-Z

    W starożytnym Rzymie był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk - miał zapewnić im zdrowie i sprawność fizyczną. Pod koniec XX wieku ...

  • Quinoa - super ziarno

    Quinoa - super ziarno

    w Dietetyka

    „Super ziarno przyszłości”, „złoto Inków” i „matka zbóż” - to tylko niektóre nieoficjalne określenia ryżu peruwiańskiego.

  • 6 źródeł dobrych węglowodanów

    6 źródeł dobrych węglowodanów

    w Dietetyka

    Węglowodany zupełnie niesłusznie cieszą się złą sławą, choć zwolennicy diety proteinowej mają pewnie inne zdanie. Nie musisz wykluczać ...

  • Celiakia

    Celiakia

    w Choroby

    Celiakia, zwana również chorobą trzewną, jest uwarunkowanym genetycznie zaburzeniem trawienia i wchłaniania jelitowego, wynikającym z ...

  • Amarantus

    Amarantus

    w Zdrowie A-Z

    Badacze sięgają do starych źródeł. Odkrywane są na nowo właściwości najstarszych, a jednocześnie najzdrowszych roślin świata. Zaliczamy ...

  • Dieta na piękne włosy i paznokcie

    Dieta na piękne włosy i paznokcie

    w Dietetyka

    Jeśli twoje włosy i paznokcie są słabe, rozdwajają się i kruszą to znaczy, że w twojej diecie brakuje cennych dla zdrowia witamin i ...

  • Dieta rozdzielna

    Dieta rozdzielna

    w Diety

    Twórcą diety jest dr William Howard Hay. Kiedy sam bardzo ciężko zachorował, lekarze nie dawali mu większych szans na przeżycie. Wtedy to ...

  • Jak uniknąć efektu jojo

    Jak uniknąć efektu jojo

    w Dietetyka

    Schudłaś i wracasz do trybu życia sprzed diety? To największy błąd, który jest zarazem najkrótszą drogą do efektu jojo i zrujnowania ...