Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Tłuszcz, kalorie i chemikalia

Planujesz w najbliższym czasie odwiedzić bar fast food? Może ta informacja cię otrzeźwi.

Jeśli nie przekonują cię argumenty z zakresu dietetyki, być może od kolejnej porcji frytek odwiodą cię doniesienia z Toronto University. Naukowcy odkryli tam, że tłuszczoodporny papier stosowany do serwowania dań typu fast food (również popcornu) może być naszpikowany szkodliwymi dla zdrowia syntetycznymi chemikaliami.

Substancje perfluoroalkilowe, obecne między innymi w wodoodpornych tkaninach, tapicerkach, powłokach papierowych wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz szeregu artykułów gospodarstwa domowego, przedostają się wraz z pożywieniem do organizmu, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia.

Dzięki badaniom laboratoryjnym przeprowadzonym na gryzoniach ustalono, że związki perfluoroalkilowe mogą prowadzić do zmian w poziomie cholesterolu LDL poprzez wywieranie wpływu na wątrobę. Długotrwała styczność z chemikaliami skutkowała w niektórych przypadkach przedwczesną śmiercią, opóźnieniem w rozwoju, a także rozwinięciem się nowotworów i zaburzeniami hormonów płciowych.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. delarte111 (Gość)

    co chwile slyszy sie, ze ktoś jest na diecie… wydaje mi się, ze przy racjonalnym odzywianiu nie byloby to konieczne. Ludzie duzo pracują, jedzą w pośpiechu i nie przywiazuja do tego zbytniej uwagi. A przeciez to co spożywamy znacznie wpływa na stan naszego zdrowia. Jeśli zastanawiacie sie czy dobrze sie odżywiacie i czy bedziecie sie ciaszyc zdrowiem przez dlugi czas zajrzyjcie na http://formlinkus.com/news0042.php