Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Twardzina

Twardzina to rzadka, przewlekła choroba tkanki łącznej, polegająca na ograniczonym lub uogólnionym stwardnieniu skóry i tkanek w wyniku patologicznego gromadzenia kolagenu.

W postaci ograniczonej, twardzina charakteryzuje się powstawaniem niewielkich, twardych ognisk o porcelanowej barwie na skórze i w tkance podskórnej. Najczęściej zmiany obejmują skórę palców, przedramion i twarzy.

Twardzina układowa atakuje skórę, tkankę podskórną, kości, mięśnie i narządy wewnętrzne, prowadząc to takich objawów jak obrzęk i zesztywnienie palców, napięcie skóry, która przybiera woskowo-żółtą barwę, zanik ruchów mimicznych, bóle stawowe, trudności w przełykaniu, zanik mięśni, duszności, nadciśnienie tętnicze i niewydolność krążeniowa.

Leczenie twardziny układowej opiera się na stosowaniu kortykosteroidów, fizykoterapii oraz łagodzeniu powikłań. Łagodnym podtypem twardziny jest zespół CREST, charakteryzujący się nielicznymi zmianami w skórze i narządach wewnętrznych, przy nasilonych zaburzeniach naczyniowych w postaci zespołu Raynauda (napadowe zaburzenie ukrwienia palców rąk).

Aleksandra Banasik

Tematy:

12 produktów, które niszczą
tłuszcz na brzuchu, a ty chudniesz!
Ebook: 12 produktów, które niszczą tłuszcz na brzuchu

Odkryj potrawy dzięki którym schudniesz! Pobierz ebook z opisem tych magicznych produktów i praktycznymi przepisami kulinarnymi z ich zastosowaniem.

Pobierz dzisiaj za darmo:

Wysyłając ten formularz akceptujesz Regulamin serwisu. Nie sprzedajemy i nie przekazujemy informacji o naszych użytkownikach podmiotom trzecim.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość