Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Uchwyć świeżość w kostce lodu

Świeże zioła prosto z domowego ogródka to kopalnia antyoksydantów i nieoceniony dodatek smakowy w kuchni. Podpowiadamy jak cieszyć się nimi przez cały rok.

Pietruszka, mięta, bazylia czy szałwia – wybierz te, których walory smakowe najbardziej cenisz, opłucz starannie i drobno posiekaj. Posiekanymi ziołami dość ciasno wypełnij foremkę do lodu i powoli zalej wodą lub wywarem.

Foremkę włóż do zamrażarki, a po 24 godzinach śliczne ziołowe kostki powinny być gotowe. By zatrzymać ich świeżość, przełóż je do specjalnej torby przeznaczonej do zamrażania żywności i szczelnie zamknij. A potem już tylko udoskonalaj nimi zupy, sosy i wszelkie inne potrawy, które dzięki świeżym ziołom nabierają wyrazistości i charakteru.

Fot. Christa Neu Fot. Christa Neu

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. magdalena (Gość)

    świetny pomysł!

  2. karolina (Gość)

    Rewelacja :)