Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Uwaga na ukrytą sól

Fakt, że coś nie jest słone w smaku wcale nie oznacza, że nie ma w tym soli. Często jest jej więcej niż przewiduje norma dziennego zapotrzebowania na sód, a takie menu na dłuższą metę grozi miażdżycą, nadciśnieniem i chorobami nerek.

Zapotrzebowanie na sód zależne jest od wieku i aktywności fizycznej. Uważa się jednak, że dzienne spożycie soli u osoby dorosłej powinno ograniczyć się do 6 gramów czyli 2400 mg sodu. Jedna łyżeczka do herbaty zawiera około 2000 mg sodu, ale na nasze dzienne spożycie składa się nie tylko, co dosypujemy do ziemniaków czy zupy. Wbrew pozorom, następujące produkty zawierają mnóstwo soli:

Makaron

Co prawda spaghetti jest poza kręgiem podejrzeń, ale za to filiżanka japońskiego makaronu somen ma w sobie 280 mg sodu, nie mówiąc już o ramen, który w wersji przyprawionej zawiera aż 1434 mg na paczkę. Miłośnicy kuchni orientalnej powinni raczej sięgać po makaron soba (68 mg sodu na porcję).

Gotowane mrożone krewetki

Większość gotowanych, mrożonych skorupiaków jest poddawana obróbce z użyciem soli. Możesz spodziewać się około 250 mg sodu w 100 g.

Surowy kurczak

Jeśli kupujesz paczkowany drób, zwróć uwagę, czy na etykiecie maleńkim druczkiem nie widnieje roztwór soli, którym szpikuje się na przykład piersi z kurczaka, by nadać im delikatności i „pulchnego” wyglądu. Taki 10-procentowy roztwór to aż 60 mg sodu w jednym filecie.

Płatki kukurydziane

2 filiżanki płatków śniadaniowych to ok 530 mg sodu. Co zatem wybrać? Płatki pełnoziarniste lub owsiankę (5 mg w 2 filiżankach).

Keczup i musztarda

W łyżce musztardy musztardy kryje się 168 mg sodu. Ta sama ilość keczupu to 167 mg. Używaj ich oszczędnie.

Serek wiejski

Filiżanka serka wiejskiego to aż 918 mg sodu. Jeśli chcesz uniknąć takich nadwyżek, wybieraj wersję niskosodową lub zastąp popularny przysmak śniadaniowy zwykłym twarogiem zmieszanym z mlekiem.

Wędzone ryby i indyk

Przed wędzeniem, ryby moczy się w roztworze soli, co w efekcie daje nam na przykład 600 mg sodu w około 100 g wędzonego łososia.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość