Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Wino a zdrowie

Wino zapobiega procesom starzenia się skóry, działa ochronnie, odżywczo i napinająco na skórę. I to jeszcze nie wszystkie zalety tego szlachetnego trunku.

Wino, spożywane w rozsądnych ilościach ma zbawienny wpływ na organizm człowieka. Działa nie tylko od wewnątrz, ale też od zewnątrz. W ostatnich latach naukowcy zaczęli doceniać jego lecznicze i pielęgnacyjne właściwości i propagować je na szeroką skalę. Dużą popularność zyskał więc termin "winoterapia", czyli leczenie winem. Samo wino to skarbnica potrzebnych organizmowi związków chemicznych takich jak bor, brom, chrom, cynk, jod, magnez, potas czy sód,a także substancje zwalczające wolne rodniki: polifenole, flawonidy i antocjany o właściwościach przeciwutleniających. Najcenniejszym polifenolem w winie jest zawarta głównie w pestkach winogron tanina, która działa ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie.

Zdrowotne zalety wina

- Wino osłania serce i układ krwionośny.
- Chroni przed chorobami nowotworowymi.
- Podnosi poziom estrogenu w organizmie kobiety.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
- Osłania żołądek przed wrzodami.
- Przyspiesza metabolizm.
- Łagodzi stres, jeśli spożywane jest z umiarem.
- Zwalcza bezsenność.

Zdrowa ilość

To ile wina możemy wypić zależy od wieku, płci, stanu zdrowia, wagi ciała itd. Ustala się jednak, że dla mężczyzn umiarkowana dzienna ilość to 2-3 kieliszki po 100 ml, a dla kobiety 1-2 kieliszki po 100 ml.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Kt (Gość)

    Nie związków, tylko pierwiastków chemicznych.