Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Winogrona - właściwości

Hipokrates właściwości winogron porównywał do właściwości miodu. Dawniej leczono nimi choroby układu pokarmowego, zaparcia, skaleczenia i rany.

Winorośl należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka - historia sięga czwartego tysiąclecia przed naszą erą. Winogrona są tak smacznymi i wartościowymi owocami, że najchętniej jadamy je na surowo.

Zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca, układu krwionośnego i działają moczopędnie. Są bogate w fosfor i wapń - podstawowy budulec kości i zębów - oraz działają odżywczo na mózg. Zawierają także magnez i chlor, regulujące pracę systemu nerwowego. Winogrona bogate są również m.in. w potas, magnez, cynk, miedź, bor.

Świeże winogrona zawierają łatwo przyswajalną glukozę i fruktozę, kwasy organiczne i przeciwutleniacze. Podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL, a hamują utlenianie cholesterolu LDL, zapobiegając miażdżycy. Dzieje się tak dzięki zawartym w winogronach flawonoidom. Flawonoidy znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron i podczas fermentacji przechodzą do wina. Równie skuteczny w zapobieganiu miażdżycy jest zalecany przez lekarzy sok z ciemnych winogron.

Jedzenie winogron jesienią wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Powinny go jeść dzieci, kobiety w ciąży, osoby pracujące fizycznie, sportowcy oraz osoby osłabione i wyczerpane. Winogrona zawierają również witaminę A - korzystnie działającą na wzrok i witaminy z grupy B, które łagodzą stres. Zawierają też żelazo - dobre dla anemików - i jod, który reguluje pracę tarczycy. Balsam z liści czerwonych winogron przynosi ulgę nogom i stopom zmęczonym wysokimi obcasami, długotrwałym staniem czy intensywnym wysiłkiem fizycznym.

Ciemne winogrona są zdrowsze od jasnych, ponieważ mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W skórce winogron występuje składnik - resveratrol, który ma działanie antyrakowe. Godny polecanie jest olej z pestek winogron, który powoduje obniżenie "złego cholesterolu", a tym samym zapobiega chorobom sercowym. Jest on bogaty w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe).

Spożywanie winogron zalecane jest osobom cierpiącym na zaparcia. Dzięki zawartości błonnika owoce te poprawiają perystaltykę jelit. Regulując pracę przewodu pokarmowego sprzyjają również zachowaniu szczupłej sylwetki. Winogrona oczyszczają organizm, ponieważ zawarte w nich składniki biorą udział w usuwaniu produktów przemiany materii. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają fermentację jelitową i działają żółciopędnie.

Winogrona mają działanie alkalizujące, przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu, które może powodować dieta z dużą ilością mięsa, a zbyt małą owoców, warzyw i mleka. Objawy przewlekłego zakwaszenia u zdrowych osób to uczucie ciągłego zmęczenia nieustępującego po odpoczynku, bóle głowy, niezdrowa cera i skłonność do chorób skóry.

Zawierają mało białka i soli, a dużo węglowodanów, zalecaną są więc w niektórych chorobach nerek. Winogrona powinny się znaleźć w diecie kobiet w okresie menopauzy - zawierają rzadki pierwiastek - bor, który sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów (hormonów żeńskich). Estrogeny regulują proces wchłaniania wapnia i dzięki temu chronią przed osteoporozą. Hormony te wykazują działanie ochronne przed chorobą niedokrwienną serca.

W winogronach występują liczne kwasy organiczne: mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy, winowy. Wykazują one właściwości moczopędne. Winogrona działają upiększające na cerę, nadając jej świeży i wyrazisty wygląd. Systematyczne jedzenie tych owoców w czasie upałów, czy podczas przebywania w dusznym pomieszczeniu nawadnia organizm i wzbogaca go w cenne składniki mineralne.

Ze względu na zawartość potasu zalecane są osobom z nadciśnieniem. Są też cennym dopełnieniem diety osób zażywających leki odwadniające, które powodują często dużą utratę tego cennego pierwiastka. Polecane są chorym na serce, nerki i wątrobę. Również dzięki zawartości potasu winogrona poprawiają dotlenienie mózgu, a tym samym zwiększają chłonność umysłu. Dzięki zawartości witamin z grupy B: B, (tiaminy) i PP (niacyny), także witamina B2 (ryboflawina), wpływają na lepszą koncentrację i szybsze uczenie się.

Osoby z cukrzycą i nadwagą powinny ograniczyć jedzenie winogron. Owoce te należą do wysokokalorycznych (100 g dostarcza około 70 kcal), ze względu na dużą zawartość cukru (prawie 18%). W tym przypadku lepiej sięgnąć po suplementy opracowane na bazie ekstraktu z owoców (polecamy na przykład Swanson Powergrape). W sklepie mamZdrowie.pl dostępne są również Sproszkowane Pestki Winogron OPC, które można mieszać z wodą, a nawet stosować jako dodatek do pieczenia.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. ja (Gość)

    :)

  2. ja2 (Gość)

    :)

  3. b1 (Gość)

    .........................

  4. winogronowa (Gość)

    Właśnie pije dopiero co wyciśnięty sok z winogron ;) Pychota :) Te sklepowe nawet się nie umywają;P Tak swoją droga wszystkie te soki w sklepie muszą być baaaaaaardzo rozcieńczane, one chyba w ogóle nie mają w sobie prawdziwego soku ?? Skoro trzeba je dosładzac niewiadomo czym .......Bo przecież normalnie prawdziwy sok z owoców, czy to winogron, czy marchewki/jabłka/pietruszki jest słodki.........

  5. Kudzia (Gość)

    winogrona są the best :D

  6. tania (Gość)

    sala siala lala winogrona :D :*

  7. Basia (Gość)

    Slyszalam ze winogrona oczyszczaja pluca palaczom

  8. Paweł (Gość)

    Winogrona po treningu:] Bardzo pyszny i wartościowy owoc:]

  9. jaaaa (Gość)

    mmnnnniiiiaaaaammmmmmmmm ;) ))

  10. protoss (Gość)

    Autorka sama sobie przeczy. W jednym fragmencie czytamy:
    ''Regulując pracę przewodu pokarmowego sprzyjają również zachowaniu szczupłej sylwetki''
    a w drugim: ''Osoby z (...) nadwagą powinny ograniczyć jedzenie winogron''.
    Dość ryzykowne może być połączenie obu stwierdzeń, ale niech tam: winogrona pomagają w utrzymaniu szczupłej sylwetki w ten sposób, że się ich nie je ;)

  11. Miś (Gość)

    Lubię winogrona

  12. uwielbiam (Gość)

    uwielbiam winogron to najlepszy owoc dla mnie !!!
    bardzo go lubie :P ,ponieważ ma w sobie witaminy takie jak:
    B,C,D oraz E :P
    te witaminy sa bardzo potrzebne dla organizmu mam 11 lat i znam się na tym!!!

  13. coś ciekawego!!! (Gość)

    Winogrona to nie tylko walory smakowe. Jak wykazały badania naukowe, zawarty w winogronach potas ma znaczny wpływ na poprawienie krążenia w naszym organizmie. Do tego uznaje się, że przyczynia się bezpośrednio do obniżenia wysokości ciśnienia tętniczego. Potas także zapewnia utrzymanie właściwego poziomu płynów w organizmie. Stąd winogrona powinny jeść osoby z nadciśnieniem tętniczym, przyjmujące na stałe leki mogące powodować odwodnienie, osoby chore na serce, cierpiące na schorzenia nerek i osoby uczące się. Lepsze krążenie oznacza lepszą dostawę tlenu w komórkach krwi nie tylko do narządów wewnętrznych układu krwionośnego czy pokarmowo-wydalniczego, ale także do mózgu. Jak się okazuje winogrona mają więcej cennych składników, które mają duży wpływ na funkcjonowanie tej części naszego ośrodkowego układu nerwowego. Zawarte w winogronach witaminy z grupy B, tiamina i niacyna, także przyczyniają się do polepszenia sprawności naszego umysłu, umiejętności szybszego uczenia się i łatwiejszej koncentracji. Winogrona zaleca się też do spożycia osobom narażonym na stres i wykazujących nadpobudliwość nerwową.








    Mają doskonały wpływ na cały układ pokarmowy. Nie tylko poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegając uciążliwym zaparciom, ale zwiększają produkcję soków trawiennych i obniżają procesy fermentacyjne w jelitach. Działając moczopędnie przyczyniają się do szybszego usuwania z organizmu toksyn. Do tego odkwaszają nasz organizm. Szybkie tempo życia, uciekająca przez palce codzienność przyczynia się do wielu dietetycznych zaniedbań z naszej strony. I tak coraz rzadziej sięgamy po owoce i warzywa, a więcej spożywamy mięsa i produktów wysoko przetworzonych. A spożycie winogron zapewni nam uwolnienie się od odczuwania ciągłego zmęczenia, bólów głowy i osłabionej odporności, czyli typowych objawów zakwaszenia organizmu. Winogrona zaleca się także do spożycia kobietom w okresie przekwitania z uwagi na drogocenny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu estrogenów, dzieje się tak poprzez obecność w winogronach pierwiastka boru. Sprzyja to zapobieganiu groźnej dla kobiet w tym okresie, osteoporozie. Ale najbardziej niezwykłe jest to, że zawarte w winogronach, zwłaszcza tych ciemnych - flawonoidy, mają działanie przeciwnowotworowe. Flawonoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze walczą z wolnymi rodnikami atakującymi komórki organizmu. Dodatkowo mają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, wzmacniają odporność organizmu i zbawiennie działają na stan naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu miażdżycy i chorobie wieńcowej serca.




    Winogrona dostarczają nam smakowych wibracji nie od dziś. Już od wieków wyrabia się z nich wino. Ale dobrze wiemy, że nie tylko w takiej przetworzonej formie warto je spożywać. Bo winogrona to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, które zdecydowanie mogą zastąpić nam niezdrowe i tuczące słodycze. Zamiast sięgać po chipsy, galaretki w czekoladzie lub czekoladowe batoniki, nie tylko te z nadzieniem, lepiej zjeść kilkanaście soczystych winogron. Orzeźwią, poprawią nasze samopoczucie i dodadzą nam wielu cennych składników odżywczych. Tylko jest jeden minus. Teoretycznie drobny, jeśli nie będziemy przesadzać z jednorazową ilością konsumowanych winogron. Ok. 40 g winogron, zawiera dokładnie tyle samo kalorii, co cała paczka chipsów lub słodki baton, czyli ok.210 kcal. Takie liczby kalorii mogą siać postrach w gronie dieto-maniaczek, ale warto pamiętać, że dla zdrowia winogrona jeszcze nikomu nie zaszkodziły, w przeciwieństwie do znanych z reklam przekąsek. Najlepiej sięgać po nie kilka razy w tygodniu - codziennie możemy się skusić tylko wtedy, gdy nie mamy problemów z nadwagą.

  14. coś ciekawego!!! (Gość)

    fajne powyższe opowiadanie ?? ?
    poproszę o odpowiedź !!!

  15. Heyoan (Gość)

    Gdy
    Sok winogron popijamy
    To wychodzi z komentarzy
    Że o zdrowie dbamy

  16. Solon (Gość)

    Winogrona zdaniem autorki pomagają na wszystko od odcisków po zapalenie płuc. Najlepsze są brednie o tym czego to one nie zawierają. Otóż zwierają pół układu okresowego pierwiastków. Ciekawe skąd te pierwiastki biorą? Mogą przecież zawierać tylko to, co zawiera gleba, na której rosną. Jeśli gleba nie zawiera boru czy miedzi to i winogrona nie będą ich zawierały, to chyba oczywiste. No ale pisząc niekoniecznie trzeba myśleć. Wystarczy energicznie klepać w klawiaturę. To oczywiście nie umniejsza smakowi winogron.

  17. Gość (Gość)

    :D

  18. dla poszukujących (Gość)

    Kiedyś gdy byłem u rodziny piłem wyciśnięty sok z winogron (tuż przed wlaniem do butki na wino), był przepyszny :) Smak bardzo intensywny, nie do podrobienia. Niedawno nabrałem ochoty na ten sok, i rozejrzałem się najpierw po sklepach, tylko te sztuczne były. W internecie znalazłem sok tłoczony z winogron, kupiłem jeden kartonik na spróbowanie i nie żałuję. To jest ten smak! Polecam tym którzy też szukają
    jedzpij.pl/sok-z-winogron-5l-karton

POLECAMY