Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Witamina K. Przyjaciółka krwi

Witamina K zmniejszy nadmierne krwawienia miesiączkowe, a w razie potrzeby wspomoże krzepliwość krwi. Dobrze wiedzieć, gdzie jej szukać.

Witaminy K to grupa związków występujących w produktach pochodzenia roślinnego. Zaliczamy do nich dwie naturalne (rozpuszczalne w tłuszczach) witaminy: witamina K1 i witamina K2.

Witamina K spełnia następujące funkcje w organizmie:

  • zapewnia krzepliwość krwi
  • powoduje zatrzymanie krwawienia
  • zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe
  • uczestniczy przy wytwarzaniu białek potrzebnych zdrowym kościom i tkankom
  • hamuje rozwój nowotworów piersi, jajników, żołądka, nerek

Niedobór witaminy K powoduje:

  • słabą krzepliwość krwi
  • krwotoki
  • problemy z gojeniem się ran
  • zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunki

Skutki uboczne nadmiaru witaminy K:

  • rozpad krwinek czerwonych
  • niedokrwistość
  • nadmierna potliwość
  • u niemowląt - żółtaczka i uszkodzenie tkanki mózgowej

Głównym źródłem tej witaminy są: brokuły, szpinak, sałata, kapusta, awokado, brzoskwinie, jajka, jogurt, tran, olej sojowy.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. to ja;) (Gość)

    ten artykuł pomoże mi dostać 5 heh :) ))

  2. Natalka (Gość)

    Wygrałam w konkursie najczystsza krew ?? ?!!!