Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Włoskie ponad wszystkie

Walory zdrowotne orzechów od dawna nie są już dla nikogo tajemnicą, ale które wybrać, by zapewnić sobie najbardziej kompleksową dawkę dobroczynnych substancji?

Profesor chemii Uniwersytetu Scranton Joe Vinson twierdzi, że sięgać należy przede wszystkim po orzechy włoskie. Według naukowca, przewyższają one inne rodzaje orzechów nie tylko pod względem ilości przeciwutleniaczy (mają ich dwukrotnie więcej), ale też ich jakości. Zawarte w w nich antyoksydanty wykazują od 2 do 15 razy silniejsze działanie niż witamina E.

Na uwagę zasługuje też cenna ilość białka, witamin, minerałów i błonnika oraz brak substancji uczulających takich jak gluten. Zdaniem dietetyków, już niewielka ilość orzechów spożywana regularnie (zaleca się 7 dziennie) jest w stanie znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia między innymi chorób serca, cukrzycy typu II, kamicy nerkowej i niektórych nowotworów. (PAP)

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość