Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Wolne jedzenie zmniejsza apetyt

Przez ponad 30 lat dietetycy przekonują, że jedząc wolniej zmniejszamy ilość spożytego pokarmu. Jednak do chwili obecnej nie było żadnych naukowych dowodów na potwierdzenie tej teorii.

Wszystko zaczęło się w 1972 roku, kiedy dietetyk - Kathleen Melanson - wysnuł hipotezę, że jedzenie powoli powoduje sytość, przez co jemy mniej. Od tamtej pory stało się to powszechną znajomością, a badania w celu udowodnienia nie zostały przeprowadzone.

W 2006 zostały ogłoszone wyniki badań potwierdzające założenie Melsona, przedstawione przez Ane Andrade. W badaniu wzięło udział 30 kobiet, które dwa razy odbywały wizytę w laboratorium. Kobiety dostawały duży talerz makaronu. Kiedy padało polecenie, by zjeść szybko, spożywały średnio 646 kalorii w dziewięć minut, ale gdy były zachęcone do wolnego jedzenia i przeżuwania jedzenia od 15 do 20 razy, jadły tylko 579 kalorii w 29 minut.

Kobiety jedzące powoli, nie tylko spożywały mniej kalorii podczas posiłku, ale i miały większe uczucie sytości na zakończenie posiłku i 60 minut później.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość