Wysoki cholesterol
Cholesterol jest niezbędny do utrzymania czynności układu nerwowego, mięśni, organów wewnętrznych, a także dba o produkcję hormonów i tworzenie się błon komórkowych. Jednak jego zbyt wysoki poziom może być niebezpieczny.
Potocznie cholesterolem nazywa się obecne w osoczu krwi lipoproteiny, w skład których wchodzi właśnie ten związek. Dzięki cholesterolowi nasz organizm może poprawnie funkcjonować, ale do spełnienia tej funkcji wystarczy jego niewielka ilość. Cholesterol wytwarzany jest w wątrobie oraz dostarczany wraz z pożywieniem. Najwięcej zawierają go produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, sery, jaja i tłuste mleko.
Wysoki poziom cholesterolu we krwi może być spowodowany zaburzeniami genetycznymi lub czynnikami środowiskowymi, takimi jak:
- palenie papierosów,
- picie kawy,
- stres,
- środki antykoncepcyjne,
- nieodpowiednia dieta,
- brak ruchu.
Największym winowajcą wysokiego cholesterolu jest nieprawidłowa dieta. Jego nadmiar może spowodować choroby sercowo-naczyniowe, bowiem przez odkładanie się w ścianach naczyń krwionośnych, powoduje ich zwężenie.
Prawidłowe wartości
Cholesterol całkowity < 200mg/ dl (5,2mmol/l),
LDL cholesterol < 135 mg/dl (3,5 mmol/l),
HDL cholesterol > 50 mg/dl (1,3 mmol/l) - kobiety; > 35 mg/dl (0,9 mmol/l) - mężczyźni,
Trójglicerydy < 200mg/dl (2,3mmol/l).
Leczenie wysokiego poziomu cholesterolu
Dieta
Leczenie podwyższonego poziomu cholesterolu rozpoczyna się zawsze od odpowiedniej diety. Dieta cholesterolowa polega na ograniczeniu spożycie pokarmów bogatych w cholesterol, na rzecz pokarmów bogatych w tłuszcze roślinne oraz ryb, warzyw i owoców.
CO JEŚĆ:
Chude mięsa i wędliny: kurczaki, indyki, wędliny drobiowe lub inne, bez tłuszczu.
Ryby np. łosoś, tuńczyk, makrela.
Potrawy smażone na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Jednak najlepiej w ogóle unikać smażenia jako sposobu na przyrządzanie dań. W zamian za to jedzmy potrawy gotowane, bądź pieczone na jak najmniejszej ilości tłuszczu.
Margaryny miękkie, ale w małej ilości.
Jedno jajko w tygodniu.
Niskotłuszczowe mleko, jogurty, chudy biały ser
Ciemne pieczywo.
Warzywa i owoce. Bogate w witaminy E, C oraz betakaroten chronią przed utlenianiem cholesterolu.
Zboża i produkty zbożowe bogate w błonnik, który obniża poziom cholesterolu.
Ryż i kasze.
Niewielkie ilości orzechów, nasion strączkowych np. pestki słonecznika lub dyni.
CZEGO NIE JEŚĆ
Tłustych mięs: boczku, parówek, kiełbasy salami i innych, wątróbki, podrobów, konserw mięsnych, tłuszczów i skór.
Masła
Jajek
Białego pieczywa
Potraw smażonych na maśle, smalcu, słoninie, oleju słonecznikowym i sojowym, margarynach twardych. Dotyczy to również hamburgerów, frytek i chipsów.
Pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych, lodów.
Słodyczy, wyrobów cukierniczych.
Zwiększenie aktywności fizycznej
Regularna aktywność fizyczna korzystnie wpływa na obniżenie wysokiego cholesterolu. Wzmacnia ona układ krwionośny, poprawia krążenie i ułatwia zrzucanie zbędnych kilogramów. Wskazane są ćwiczenia fizyczne o umiarkowanym natężeniu - jazda na rowerze, bieganie, pływanie.
Farmakologia
Leki obniżające stężenie cholesterolu we krwi stosuje się w ostateczności, gdy dieta i ćwiczenia nie są w stanie go obniżyć. Aby stosować takie leki, najpierw należy skonsultować się z lekarzem.
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta