Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Yerba Mate - napój niemal doskonały

Yerba mate to najbardziej popularny napój w Ameryce Południowej. Pierwszymi smakoszami yerba mate byli Indianie zamieszkujący dorzecze rzeki Paragwaj.

Dawne Jezuickie księgi donoszą, że Indianie mieszkający w trudnych warunkach potrafili obejść się bez jedzenia przez kilka dni, pijąc napar z yerba mate i żując jej liście. Kiedy Jezuici przybyli do Ameryki, szybko docenili zalety herbaty i zaczęli zakładać plantacje. Podróżujący mnisi przywieźli tajemniczy napój do Europy. Upadek klasztorów Jezuickich w Ameryce Południowej przyczynił się do upadku plantacji tych wiecznie zielonych krzewów. Minęło 100 lat nim ponownie ludzie odkryli yerba mate. W XVIII wieku pierwsza plantacja powstała w San Ignacio W Argentynie, która dziś jest największym producentem yerba mate.

Yerba mate zawiera mateinę, która pobudza silniej niż kawa, ale w przeciwieństwie do niej nie wypłukuje magnezu i nie powoduje wzrostu ciśnienia tętniczego. W yerba mate zawarte są prawie wszystkie witaminy, które są niezbędne człowiekowi do życia - z grypy B - B1, B2, H, wit. A,C,E. Także liczne sole mineralne - sód, magnez, wapń, żelazo, miedź, potas, krzem, fosforany, siarka.

Napar z yerba mate ma wysoki poziom polifenoli, które są substancjami o właściwościach przeciwutleniaczy (antyoksydanty), chroniących nas przed wolnym rodnikami przyczyniającymi się do procesu starzenia i wielu chorób. Przeciwutleniacze wspierają układ odpornościowy organizmu i chronią przed uszkodzeniami komórek w rozwijającej się chorobie. Badania dowodzą, że największą ilość polifenoli dostarcza napar z yerba mate spożywany na ciepło.

Wpływ yerba mate na organizm:

  • wzmacnia naturalną odporność, pobudza aktywność białych krwinek krwi
  • poprawia kondycję włosów, zębów i paznokci
  • zwiększa wydajność pracy umysłowej, dodaje energii i pobudza, likwiduje objawy zmęczenia, rozluźnia
  • podnosi sprawność fizyczną
  • poprawia nastrój, działa antydepresyjnie, stymuluje pracę układu nerwowego, likwiduje podenerwowanie
  • sole mineralne i ksantyna wspomagają pracę układu krwionośnego oraz poprawiają krążenie krwi
  • poprawia przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit, hamuje apetyt
  • wspomaga pracę nerek, działa leczniczo na pęcherz moczowy, oczyszcza krew z toksyn

W przeciwieństwie do kawy, yerba mate nie powoduje drażliwości i nie ma negatywnego wpływu na sen, nie utrudnia zasypiania.

Sposób parzenia mate:

Prawdziwi smakosze yerba mate zaparzają ją w tykwach lub drewnianych naczyniach. Konieczna jest również bombila - rurka wykonana z bambusa, platyny, srebra lub stali nierdzewnej zakończona łyżeczką-sitkiem. Przygotowanie naparu: - wsypać od 1/2 - 3/4 yerba mate do tykwy - włożyć bombilę do samego dna - zalać ciepłą wodą (75 stopni), pozostawić na chwilę - nie mieszać - yerba mate możemy zalewać kilka razy, aż do momentu utrzymania się smaku

Jeżeli jesteś zwolennikiem naturalnej, zdrowej energii to sięgnij po yerba mate. To doskonała alternatywa dla kawy i innych napojów pobudzających.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość