Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Z czym nie łączyć leków

Niektóre leki nie działają właściwie, gdy spożywamy je np. razem z owsianką, popijamy mlekiem, alkoholem lub zagryzamy mięsem z grilla. Sprawdź, jakich połączeń unikać, aby kuracja lekami się powiodła i nie szkodziła twojemu organizmowi.

Leki na alergię, cukrzycę i padaczkę - z alkoholem tworzą niebezpieczny związek. Łączenie leków przeciwalergicznych z napojami wysokoprocentowymi grozi bólami głowy i omdleniami; popijanie alkoholem lub picie go kilka godzin po zażyciu leków nasercowych może doprowadzić do obniżenia ciśnienia krwi, w połączeniu z lekami przeciwcukrzycowymi alkohol sprawi, że długo będzie się utrzymywał niski poziom cukru we krwi; a z przeciwpadaczkowymi - nasili atak drgawek.

Leki na nadciśnienie i kawa - skok ciśnienia może być zbyt duży i doprowadzić do zaburzeń rytmu serca.

Leki nasercowe i antydepresanty z błonnikiem - chociaż błonnik jest niezbędny do prawidłowych procesów trawiennych w naszym organizmie, to ma też drugą twarz. Osłabia przyswajanie niektórych leków, np. preparatów wapnia, żelaza, magnezu, manganu i cynku, witaminy A, D, E i z grupy B, nasercowych glikozydów, leków przeciwdepresyjnych i przeciwpadaczkowych. Dlatego tak ważne jest, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki błonnika, a także nie przyjmować w.w. leków w trakcie lub zaraz po posiłku bogatym w błonnik, np. po zjedzeniu owsianki lub pieczywa wieloziarnistego.

Leki przeciwuczuleniowe, preparaty obniżające poziom cholesterolu we krwi i soki owocowe - to niekorzystne dla zdrowia połączenie, zwłaszcza gdy są to soki cytrusowe. Soki zawierają flawonoidy, które mają wpływ na metabolizm leków w wątrobie - mogą spowodować nawet 5-krotne zwiększenie się ich stężenia, a to może skończyć się bólem głowy, gwałtownym spadkiem ciśnienia, a nawet groźnym zaburzeniem rytmu serca.

Leki na astmę i tłuszcz zwierzęcy - przede wszystkim nie należy mięsa, np. grillowanego czy smażonego łączyć z lekami zawierającymi teofilinę. Tłuszcz z mięsa osłabia działanie tych preparatów, czego konsekwencją mogą być duszności i spotęgowanie innych objawów choroby. Leki takie najlepiej zażyć po ok. 2-3 godzinach po spożyciu mięsa zwierzęcego.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość